Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12 клас. Утре

...
Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12 клас. Утре
Коментари Харесай

Важна информация за зрелостниците относно матурата

Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12 клас. Утре е наложителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който ще се явят над 50 хиляди младежи в над 750 учебни заведения. В понеделник, 19 май зрелостниците би трябвало да се явят и на втората наложителна матура.

Организацията в учебните заведения е доста стройна, от зрелостниците се изисква само да дойдат в точния момент, разяснява пред Българска национална телевизия Асен Александров - шеф на 51-во приблизително учебно заведение в София.

" Най-късно би трябвало да са в 8 без 10, 8 без 5 в учебното заведение, защото би трябвало да влязат в сгадата до 8.20 часа. В 8.30 часа излизат паролите за първата част от изпита и след това няма да можем да пускаме възпитаници. Бих ги посъветвал да отидат в учебните заведения и по-рано, даже в 7.30 ".

Зрелостниците би трябвало да си носят персоналната карта и служебната записка за допускане на изпит - могат да я покажат и в книжен, и в електронен вид.

Матурата по български език и литература е от три елементи. В първата има 23 въпроса със затворен и отворен отговор и трае 60 минути. Втората част е от 17 въпроса, още веднъж за 60 минути. Третата част е 120 минути - тогава зрелостниците би трябвало да напишат интерпретативно съчинение или есе. На изпитите се написа с черна писалка.

След като стартира третата част, зрелостниците нямат право да излизат през първите 60 минути, даже и да не напишат нищо, предизвести Асен Александров. По думите му няма основни разлики в изпита по български от предишните години.

" Въпросите се усъвършенстват, цели се учениците да демонстрират повече разсъждения и сериозно мислене ".

По данни на МОН най-предпочитаният предмет за втората наложителна матура още веднъж е британският език.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР