Съдът в Истанбул взе решение на вчерашното си заседание да

...
Съдът в Истанбул взе решение на вчерашното си заседание да
Коментари Харесай

Турският съд издирва саудитски документи за убийството на Кашоги

Съдът в Истанбул взе решение на вчерашното си съвещание да изиска информация от саудитските управляващи дали за съдените задочно в процеса 26 обвинени за убийството на журналиста Джамал Кашоги се води следствие или развой в Саудитска Арабия, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдът ще изиска също, ако има дефинитивно правосъдно решение за въпросните лица в Саудитска Арабия, то да бъде изпратено на турската страна, с цел да се избегне налагане на наново наказване в Турция.

Турските магистрати са постановили настояването за това да бъде отправено към саудитските управляващи посредством отдела за външни връзки на министерството на правораздаването.

Следващото правосъдно съвещание от процеса е планувано за 24 февруари, заяви организация ИХА.

Двайсет и шестте обвинени по делото не участваха на правосъдното съвещание. На съвещанието е участвала годеницата на Кашоги Хатидже Дженгиз, както и нейният юрист Али Джейлан.

В рамките на процеса, почнал на 3 юли 2020 година, 26 саудитци са упрекнати по отношение на убийството на журналиста Джамал Кашоги в Истанбул през 2018 година

59-гошнишният Кашоги, помощник на вестник " Вашингтон пост ", в миналото доближен до саудитските управляващи, трансформирал се в техен гневен критик, бе погубен през 2018 година в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не бяха открити.

Саудитските управляващи обявиха, че към този момент са санкционирали виновните за убийството. Осем души, нито един от тях не е разгласен обществено, са били пратени в пандиза от Кралството за сред 7 и 20 години. Това, съгласно групите за отбрана на човешките права е опит да се сътвори усещане, че казусът е завършен. Децата на Кашоги обществено обявиха, че убийците на татко им са помилвани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР