Съд в руския град Казан удължи до 23 октомври задържането

...
Съд в руския град Казан удължи до 23 октомври задържането
Коментари Харесай

Руски съд удължи задържането на журналистката Алсу Курмашева

Съд в съветския град Казан удължи до 23 октомври задържането под стража на на Алсу Курмашева , публицист от татарско-башкирската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Курмашева в сряда и е упрекната в отвод да се записва като така наречен задграничен сътрудник. Наказанието по този член планува санкция, общественополезен труд или отнемане от независимост до пет години.

Адвокатът на журналистката Едгар Матевосян сподели, че следствието е поискало месец и половина арест, само че прокурорът е изискал единствено удължение на периода на задържането. Матевосян добави, че Курмашева се счита за почтена.

" Загрижени сме за решението за удължение на задържането на Алсу. Журналистиката не е закононарушение. Алсу би трябвало неотложно да бъде освободена, с цел да се върне при фамилията си ", сподели Джефри Гедмин, изпълняващ длъжността президент на медийната корпорация RFE/RL.

RFE/RL и Комитетът за отбрана на публицистите в сряда приканиха за незабавното освобождение на Курмашева.

Тя живее в Прага и работи в Татарско-башкирската работа на RFE/RL. Курмашева от доста години написа за проблемите на националните малцинства в Татарстан и Башкортостан.

Тя споделя цивилен начинания, ориентирани към отбраната и запазването на татарския език и татарската просвета в изискванията на възходящ напън от страна на съветските управляващи върху популацията на републиките от Поволжието през последните години.

Курмашева има двойно поданство - американско и съветско. Тя е пътувала до Русия през май по незабавни фамилни аргументи. Тогава е била краткотрайно арестувана, до момента в който чака противоположния си полет на 2 юни на летището в Казан. Там са иззети американският и съветският ѝ паспорт, и от този момент не може да напусне Русия.

Първоначално е санкционирана за това, че не е записала американския си паспорт пред съветските управляващи. Докато чака паспортите ѝ да бъдат върнати, в сряда беше оповестено новото обвиняване.

Курмашева е вторият американски публицист, арестуван от Русия, откакто през март тази година репортерът на " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович по обвинявания в шпионаж.

Т. нар. Закон за задграничните сътрудници в Русия работи от 2012 година Той се употребява за наказване на критици на Владимир Путин , както и за закриване на групи на гражданското общество и медиите в Русия, които не са съгласни с държавната политика.

Законът разрешава на управляващите да дефинират организации с нестопанска цел като " задгранични сътрудници ", в случай че те получават финансиране от чужбина и се занимават с политическа активност.

RFE/RL беше включено в листата на " задграничните сътрудници ". от съветското Министерство на правораздаването през 2017 година Медията не признава валидността на това решение. Алсу Курмашева не е приета за " уждестранен сътрудник " в персонално качество.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР