Съд в Москва постанови 14 години затвор за Иля Сачков

...
Съд в Москва постанови 14 години затвор за Иля Сачков
Коментари Харесай

14 години затвор за руски предприемач, който освети връзки между киберпрестъпници и руските служби

Съд в Москва постанови 14 години затвор за Иля Сачков по дело за държавна измяна. Детайли по обвиняването и целия развой не бяха обявени, защото то мина при закрити порти поради изнесена класифицирана информация.

Сачков е създател на компанията Group IB, която през днешния ден оперира под името FACCT. Тя се занимава с цифрова сигурност и е известна с работата си по търсене на хакерски групи, обири и киберпрестъпления.

Той беше задържан през 2021 година след акция на сътрудници на ФСБ в офисите на компанията му. Това го трансформира в един от редицата учени и експерти по киберсигурност, които съветските управляващи задържаха в последните години.

Сачков е един от хората, които обществено приказват за връзките на хакерски групи с съветските служби. Москва и службите ѝ постоянно са упреквани от Запада във връзки с сходни групи, само че представителите на страната отхвърлят това.

Сачков беше упрекнат, че е предавал класифицирана информация на непозната страна. Той отхвърля всички обвинявания против себе си.

Преди месец служителят на FACCT Никита Кислицин беше задържан в Казахстан по искане на Съединени американски щати. Вашингтон изиска ареста поради съмнения, че Кислицин е купувал персонални данни, добити след хакерска офанзива против обществена медия през 2012 година

В края на юни съветски съд съща изиска екстрадицията на Кислицин, само че по отношение на следствие за противозаконен достъп до персонални данни в Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР