Събрани са достатъчно доказателства, за да може сирийският президент Башар

...
Събрани са достатъчно доказателства, за да може сирийският президент Башар
Коментари Харесай

Карла дел Понте: Има достатъчно доказателства за военните престъпления на Башар Асад

Събрани са задоволително доказателства, с цел да може сирийският президент Башар Асад да бъде упрекнат във военни закононарушения, съобщи Карла дел Понте, член на Комисията за следствие на Организация на обединените нации за Сирия.

70-годишната Дел Понте е някогашен прокурор на интернационалните трибунали за военни закононарушение в някогашна Югославия и в Руанда. Миналата седмица тя разгласи, че се отдръпва от Комисията за Сирия, защото е недоволна, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не продължава работата на структурата посредством основаване на специфичен арбитражен съд за Сирия.

Дел Понте не е прецизирала по кое време ще напусне поста си.

На въпрос на швейцарския вестник „ Зонтагс Цайтунг” дали има задоволително доказателства да бъде упрекнат Асад във военни закононарушения тя отговори:

„ Да, уверена съм, че е по този начин. Затова обстановката е толкоз дразнеща. Подготвителната работа е свършена. Въпреки това няма прокурор и съд.”

Независимата комисия за следствие на Организация на обединените нации беше основана през август 2011 година от Съвета по правата на индивида, няколко месеца след началото на спора в Сирия. Дел Понте се причисли към Комисията през септември 2012 година

Комисията постоянно рапортува за нарушение на човешките права, само че апелите ѝ да се съблюдават интернационалното право до момента остават нечути. Сирийското държавно управление отхвърля изказванията на Комисията.

Въпреки че Организация на обединените нации основава нов орган, който да приготви развой, няма признаци за основаването на съд за военни закононарушения.

„ Шест години Комисията проверява. Сега прокурор би трябвало да продължи работата ни и да изправи нарушителите пред съда. Точно това обаче блокира Русия с ветото си в Съвета за сигурност на ООН”, съобщи Дел Понте.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР