Събирачите на дългове в САЩ получиха правото да се свързват

...
Събирачите на дългове в САЩ получиха правото да се свързват
Коментари Харесай

Събирачите на дългове в САЩ ще търсят длъжници в социалните мрежи

Събирачите на задължения в Съединени американски щати получиха правото да се свързват с длъжници посредством обществените мрежи и посредством текстови известия, сочат нови правила, признати през тази седмица.

Решението на Бюрото за финансова отбрана на потребителите (CFPB) отваря вратите за кредиторите да търсят милиони американци, които имат заеми, посредством персонални известия в обществени мрежи, приложения за връзка или SMS-си, предава BBC.

Критици разясняват, че известията на колекторите могат да се изгубят онлайн или да доведат до инвазия на поверителността и раждането на нови форми на машинация.

Защитници на решението показват, че новото предписание съставлява възобновяване на остарели текстове от седемдесетте години на предишния век.

Промяната, която бе утвърдена от CFPB през предходната година, когато на власт бе кабинета на Доналд Тръмп, изисква от кредиторите да търсят длъжници с просрочия по заемите без да нарушават поверителността. Това значи, че събирачите на задължения могат да пращат известия в обществени мрежи като Фейсбук да вземем за пример, само че не и да разгласяват известия на стената на потребителите, тъй че да бъдат забележими от всички консуматори в интернет.

Потребителите могат да откажат приемането на сходни известия, само че кредиторите нямат потребността от в началото позволение с цел да се свързват с длъжниците посредством персонални известия в интернет.

Заемодателите показват, че измененията са били нужни, защото законодателството, което контролира правната рамка, по отношение на събиране на задължения е от далечната 1977 година, когато нито обществените мрежи, нито изпращането на текстови известия посредством мобилни са съществували.
Най-съвестните платци у нас започнаха да забавят вноски по заемите
Традиционно най-съвестните платци в България, хората на възраст сред 40 и 50 години, започнаха да забавят вноски по заемите си. Вероят...

Правилото слага и нов предел за броя телефонни позвънявания, които може да реализира колектор към дебитор. За всеки дълг се позволяват по не повече от 7 телефонни позвънявания на седмица, което значи, че хората с няколко просрочия може да получават голям брой позвънявания всяка седмица.

Събирачите на задължения нямат право да търсят наново дебитор в границите на седмица откакто към този момент са говорили с него за съответно обвързване.

Марк Нийб, изпълнителен шеф на колекторската група ACA International, разяснява в изказване, че смяната съставлява „ дребна стъпка напред към модернизирането на връзката с потребителите ”.

Критици показват, че новите правила са причина за неуспех в връзката, защото доста хора няма непрекъснат достъп до интернет. Освен това съществува опция известия за просрочия да бъдат изпращани на неправилни консуматори.

Около 1/3 от американците, които имат кредитно досие, имат просрочие по дълг, което е предадено на колекторска организация, по информация на CBS News, което значи, че новото предписание може да засегне десетки милиони жители на Съединени американски щати.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР