С все по-малка надежда да открият оцелели спасителните екипи, изпратени

...
С все по-малка надежда да открият оцелели спасителните екипи, изпратени
Коментари Харесай

Картина на ужаса: Броят на жертвите в Турция и Сирия расте, надеждата намалява

С все по-малка вяра да открият оживели избавителните екипи, изпратени в Турция и Сири я, претърсват и през днешния ден руините в опит да открият признаци на живот след поредицата от опустошителни трусове, съобщи Асошиейтед прес и означи, че броят на жертвите надвишава 11 000 души.

В някои случаи спасителите екипи употребяват багери , а в други внимателно разместват отломките в търсене на оживели или починали. На фона на хилядите срутени здания , е мъчно да се каже какъв брой хора към момента може да са под руините, отбелязва АП.
 земетресение Турция БГНЕС

 земетресение Турция БГНЕС
На улицата се чуват разнообразни истории, само че един и същи зов: „ Брат ми остана под тези отломки преди два дни. Трябва ни помощ. Искам да кажа на всички българи - изпратете ни каквото можете. Ситуацията е като след бомбардировка ”, споделя Мехмед. 

И до момента в който едни се молеха за братята си, други от дребни ще разчитат само на братска грижа. „ Загинаха двама мои родственици, вуйчо е измежду тях. Аз съм батко на по-малките ми брат и сестра ”, споделя Али.

А лагерите осигуриха снабдяване . Те са едно от дребното места, от които могат да бъдат взети самун и други хранителни артикули. „ Храната е малко, храната е необикновено малко, помощ, единствено помощ ни би трябвало ”, споделят хората в лагерите. А всяка помощ в жива мощ е добре пристигнала в борбата с времето за затрупаните.

„ На втория етаж бяха роднините ми. След земетресението вторият етаж поддаде ”, споделя пострадал. 

„ Моята къща е на 1 километър от тук. Вече не я различавам измежду руините ”, споделя Етем.

Изоставена мебелировка, счупена дограма, тухли, изкоренени дървета, пясък и пепел остават властелини на град Нурдаъ.
 Ердоган Турция злополучие трус БГНЕС

 Ердоган Турция злополучие трус БГНЕС

 Ердоган Турция злополучие трус БГНЕС
Според турския президент Реджеп Таип Ердоган броят на починалите в Турция надвишава 8500 души.

По данни на първите доброволци от " Белите каски " ( " Уайт хелметс " ), отзовали се на мястото на нещастието, броят на жертвите в Сирия в регионите под контрола на бунтовниците в Северозападна Сири я е минимум 1400 души . Сирийското здравно министерство заяви, че в следените от държавното управление региони броят на жертвите е надхвърлил 1200. Общият брой на ранените в двете страни, наранени от земетресението, е десетки хиляди, отбелязва организацията.

На фона на апелите към турското държавно управление да изпрати повече помощ в зоната на бедствието, президентът Ердоган посети " палатков град " в тежко засегнатия Кахраманмараш , в който живеят хора, принудени да изоставен домовете си. Той призна, че реакцията на държавното управление не е била на нужното равнище в първите моменти на нещастието, само че даде обещание, че никой няма да " остане на улицата ".

Спасителни екипи от десетки  страни, измежду които и България, са се включили към локалните десетки хиляди спасители, а обещания за помощ бяха изпратени от целия свят.
 земетресение Турция БГНЕС

 земетресение Турция БГНЕС
Мащабът на разрушенията от земетресението с магнитуд 7,8 и неговите мощни вторични земетресения обаче, е толкоз огромен и обгръща толкоз отдалечени региони , като да вземем за пример изолираните от продължаващата революция в Сирия, че доста от потърпевшите към момента чакат помощ.

Повече от 298 000 души в Сирия са били принудени да изоставен домовете си поради смъртоносното земетресение, съобщи Ройтерс, като се базира на данни на сирийските държавни медии. Тези данни евентуално се отнасят за тези елементи от страната, които са под надзор на държавното управление, а не за тези, окупирани от бунтовниците, отбелязва организацията.

" Държавата е разкрила и 180 приюта за разселени хора ", сподели сирийският министър на локалното ръководство Хусейн Махлюв, представен от националната осведомителна организация САНА.
 земетресение Турция БГНЕС
Европейският съюз ще даде спомагателна незабавна поддръжка за потърпевшите от земетресенията в  Турция  и  Сирия , съобщи Европейската комисия. Отбелязва се, че цената на отпуснатата филантропична помощ доближава 6,5 милиона евро и е измежду най-мащабните дейности по европейския механизъм за гражданска отбрана.

Утре еврокомисарят по ръководството на рецесии Янез Ленарчич ще посети засегнатите региони в Турция, се показва още в известието. Европейска комисия добавя, че откакто в понеделник е получила първата молба за подпомагане от Турция, към този момент е осигурила три милиона евро незабавна помощ. Европейски Съюз е изпратил на място 31 екипа с над 1500 спасители, както и пет лекарски екипа. 

Германия, Литва и Словения са предложили да обезпечат одеяла, палатки и печки, след като Анкара отправи ново искане за в допълнение подпомагане, прибавя комисията.

Европейска комисия разяснява, че отговорът на полученото през днешния ден от Дамаск искане за подпомагане от Европейски Съюз се съгласува с ООН.

Първоначално Европейска комисия отпуска 3,5 милиона евро незабавна филантропична помощ за Сирия  за обезпечаване на достъп до заслон и вода, за търсене и избавяне на потърпевши.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР