С това свое заявление кандидатът за премиер Мария Габриел се

...
С това свое заявление кандидатът за премиер Мария Габриел се
Коментари Харесай

Зарков: Много сериозно е зам. главен прокурор да твърди, че Гешев се меси в разследване

" С това свое заявление претендентът за министър председател Мария Габриел се причисли към хората, които през 2020 година излязоха на митинги с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството.

В Министерството  на правораздаването работим доста деликатно, изследвайки случилото се последните дни и седмици. Аз единствено мога да поздравя Мария Габриел за това изказване, само че ще трябват още детайлности. "

Това сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков в четвъртък в коментар на поръчката на кандидат-премиерката на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, че неин правосъден министър би изискал основният прокурор да бъде освободен.

Клуб Z припомня, че такава процедура към този момент предизвикаха - безуспешно - предшествениците на Зарков на поста Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Зарков през днешния ден подчертава:

" Това, което се случи последните дни, е че заместител основният прокурор изрази недвусмислено изказвания, че основният прокурор се намесва нерегламентирано в следствие, което го касае директно.

Струва ми се, че това е доста съществено деяние и Висш съдебен съвет ще би трябвало да се произнесе по него.

Министерството на правораздаването няма да стои безучастно в това. Още другата седмица ще ви осведомяваме какво ще предприемем ", каза още Зарков, цитиран от Нова тв.

Той цитира позицията на Борислав Сарафов до медиите, в която заместникът на Иван Гешев, като се изключи че упрекна шефа си, че го е заблудил по тематиката с наличието на децата му в колата по време на атентата, съобщи и че " прокуратурата навлязла надълбоко на политическия терен ". И в случай че това са въпреки всичко персонални усещания, трета офанзива бе, че по разпореждане на основния прокурор Ясен Тодоров довел така наречен израелски експерт на огледа, т. е. - че Гешев по този метод се е намесил в следствие, което го касае. 

По думите на Зарков, дали ще се стигне до оставката на основния прокурор е значим въпрос. Но...

" По-важно е дали ще се одобряват законите, които да попречат на идващия основен прокурор, който и да е той, да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него. Искането за оставка и ориста на господин Гешев не покриват целия набор от въпроси.

Проблемът е систематичен и би трябвало да бъде организиран най-накрая на законово равнище.  В рамките на своя мандат Гешев неведнъж урони престижа на правосъдната власт. Много е значимо случилото се в последните дни, тъй като бяхме упреквани в политиканстване, а в този момент, коства ми се, има нови детайли. Затова работим съществено, с цел да бъдат сложени по надлежния ред.

Висш съдебен съвет има основанието да се самосезира ", още разяснява Зарков. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР