С тържествено честване художествената галерия Владимир Димитров - Майстора в

...
С тържествено честване художествената галерия Владимир Димитров - Майстора в
Коментари Харесай

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби

С тържествено честване художествената изложба " Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил означи 140 години от рождението на своя патрон. За годишнината в галерията е подредена напълно нова експозиция, в която са включени към 350 произведения на художника, разнообразни от непрекъснатата галерия. Всичките са благосъстоятелност на кюстендилската изложба, означиха от там. За изложбата бяха реставрирани 55 творби на Майстора, а други 280 - сложени в нови рамки, предава Българска телеграфна агенция.

За първи път три четвърти от експозиционната повърхност е затъмнена със специфична материя над оберлихта, с цел да бъде допустимо експонирането на произведения, които са на книжен притежател. Представени са подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет са непоказвани до момента произведения.
`Честват

Събитието съответствува с годишното връчване на Националната премия за живопис " Владимир Димитров - Майстора " на 1 февруари, в деня на неговото рождение. От 2013 година насам с влиятелната премия са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. Връчването на премията се трансформира в празник и събитие от национална големина, сподели шефът на галерията Валентин Господинов. Новият притежател на премията е Атанас Парушев.
`Честват

`Честват

По традиция награденият от миналата година демонстрира галерия в деня на оповестяването на идващия притежател на премията. Изложбата на Йордан Кисьов, притежател на Националната премия за живопис на името на Майстора 2020 година също бе открита в незавършената част на галерията.

Честването на годишнината на Майстора стартира с поднасяне цветя пред паметника на Владимир Димитров - Майстора и посещаване на неговата къща-музей в село Шишковци, община Кюстендил, последвано от поклонение и пред паметника на Майстора пред галерията в Кюстендил. Честванията в галерията са съпроводени от концерт с класическа музика, както и гала по връчване на Националната премия за живопис на новия лауреат.

По мотив 140 години от рождението на Майстора, Общината в Дупница и Историческият музей в града също провеждат галерия на графики на художника от художествения фонд на Община Дупница, която е ситуирана в дребната зала на Общинската художествена изложба в Дупница.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР