С резкия скок на температурите в страната и още повече

...
С резкия скок на температурите в страната и още повече
Коментари Харесай

Кардиологът д-р Теофил Груев: В жегите кръвното играе опасн...

С внезапния скок на температурите в страната и още повече в Пловдив, където в някои часове от деня те доближиха до 38 градуса, в Отделението по кардиология в МБАЛ „ Медлайн “ бе регистриран нараснал банкет на пациенти със сърдечна непълнота и с ритъмни нарушавания. Броят на случаите набъбна с 30-40 % по отношение на предходния интервал, засегнатите са над 70-годишни, като приетите в болница са поравно и от двата пола, уточни кардиологът доктор Теофил Груев.

По думите на лекаря, хората със сърдечносъдови болести би трябвало да наблюдават прецизно положението на кръвното си налягане, тъй като в големия брой от случаите то спада поради изобилното изпотяване и разширението на кръвоносните съдове. Тогава се стига до колапси, които могат да бъдат и доста рискови, тъй като при рухването човек може да получи контузия. Д-р Груев уточни, че въпреки и по-рядко, е допустимо поради горещините кръвното да се увеличи и да стане мъчно следено. За да се избегнат неподходящите обстановки, пациентите би трябвало да одобряват по-обилно количество течности - най-малко по 3 литра в денонощие. Само по този метод се компенсира загубата им от организма. Кардиологът напомни, че хората би трябвало да заобикалят излизането на открито в часовете сред 11 и 19 ч., когато е най-топло.

Добре е кръвното налягане да се ревизира най-малко един-два пъти на 24 часа, като естествените стойности варират сред 120-140 за горната граница (б.а. - систолното) до 80-90 за долната граница (б.а. - диастолното).

Пациенти с ритъмни нарушавания на сърцето е доста евентуално да получат недоволства като предсърдно мъждене, предсърдно вибриране и екстрасистоли. Ако се появи възприятие за „ аритмия “, те безусловно да се извърнат за консултация към фамилния си доктор или към персоналния кардиолог, който следи положението им.

Някои се постанова да организират лекуване в болница. Ако незабавно не се намеси експерт, има заплаха болестта да се трансформира в хронично. При ритъмните нарушавания рискът от настъпване на най-лошия излаз - неочаквана сърдечна гибел, е голям. Всяка година от нея са наранени към 70 000 българи, лекуването на последствията нормално е невероятно, тъй като в 70% от случаите хората умират.

Д-р Груев уточни, че от тези признаци нерядко се оплакват и здрави хора. За тях са годни същите рекомендации, само че в горещините те не трябва да позволяват огромно физическо натоварване, изключително в случай че работят навън, предизвести доктор Груев. - Тези признаци стават и мотив за консултация с доктор, тъй като в някои случаи се оказва, че става дума за неоткрито сърдечносъдово заболяване.

През последните дни от рисково високите температури не бяха пожалени и децата. „ Важно е родителите да знаят, че те са изключително рискови за тях, съобщи доктор Груев. - Задължително е да им се дават повече течности, а при случай ​-да им се слагат студени компреси на главата и по крайниците. Ако положението е по-тежко, би трябвало да бъдат настанени в педиатрия, където детските лекари могат да се съветват с кардиолог. “

Често при пациенти с потвърдени кардиологични заболявания през летния сезон се постанова и промяна на лечението. Когато кръвното налягане спада, се предлага понижение на дозата на постоянно одобряваните лекарства, а някои даже се стопират, като преди всичко това са диуретиците поради така и така огромната загуба на течности от организма.

Д-р Груев уточни, че с изключително внимание би трябвало да следят своя статус и пациенти, преболедували COVID-19 в последните 3 месеца, защото при тях кръвното налягане има податливост „ да играе “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР