С прескачане на огън и хамкане Магията на родните традиции

...
С прескачане на огън и хамкане Магията на родните традиции
Коментари Харесай

100 деца откриват магично кукерско шоу в Прослав днес

С прескачане на огън и хамкане Магията на родните обичаи оживява в пловдивския квартал

Магично кукерско шоу ще превземе пловдивския квартал Прослав през днешния ден. Началото ще бъде сложено в 11 часа на огромния център, в непосредствена непосредственост с локалното читалище. Празничната стратегия ще бъде съвсем напълно дело на деца, а основни герои в приказката за българщината ще бъдат малчуганите от ДГ „ Боряна “ в квартала, които се готвят за събитието от месеци. Очаква се в празника да се включат над 100 деца.

„ Всички те ще пренесат магията на българските традиции по Сирни заговезни - ще има прескачане на огньове, хамкане, амнистия, както и танци. За първи път се прави сходно нещо в квартала. Очакваме доста посетители. Ще дойдат кукерски групи от Широка лъка и Перник, ще вземат участие деца от ОДК в Пловдив и ОДК „ Пещера “ под управлението на Здравко Мандаджиев “, описа пред „ Марица “ директорката на детската градина в Прослав Станислава Бекярова.

Сред формалните лица, които са удостоверили присъединяване, са кметът на града Здравко Димитров, зам.-кметът Тодор Чонов, както и кметът на региона Димитър Колев.

Бекярова добави, че част от програмата, която ще продължи към два часа, ще бъде също награждаването на спечелилите в три състезанието - за кукерска рисунка, за достоверен кукерски костюм и кукерска маска. Надпреварата за художествени умения започва в средата на февруари под егидата на районния кмет, като спечелилите към този момент са ясни, само че премиите им ще бъдат връчени през днешния ден.

Станислава Бекярова изясни, че програмата на центъра на Прослав ще стартира в 11 ч. с детски осъществявания. По същото време, защото обичаят повелява кукерите да тръгнат от къща, гостуващите сформира от Широка лъка и Перник ще потеглят от вкъщи на директорката, ще преминат по цялата ул. „ Битоля “, след което към 11.30 ще се влеят във всеобщото празненство.

„ Децата от ДГ „ Боряна “ ще изиграят танца си, с който завоюваха първо място на конкурс в Охрид. След това ще изпълнят присъщите за Сирни заговезни традиции, измежду които прескачане на огън, „ хамкане “, кукерски игри, ще пресъздадат обичая „ оране “. Всяка една от гостуващите кукерски групи също ще възпроизведе локалния си бит “, уточни Бекярова.

Директорката показа, че децата се вълнуват доста от идната демонстрация. Подготвяли се с месеци, майсторили са дружно с маски и костюми, репетирали са неведнъж танците и представянето на обичаите за Сирница.

„ Много са щастливи, че ще имат поредна опция за изява. Ние участваме в доста фестивали, няма град, в който да не сме ходили. Децата са доста дейни, само че това знаят единствено техните родители. Затова и взехме решение да създадем кукерските игри, и то тъкмо в Прослав. Така повече хора ще видят техния гений, с изключение на близки и родственици “, сподели още Станислава Бекярова.

Тя акцентира, че събитието ще премине под спазването на строги противоепидемични ограничения. Всички, които желаят да се насладят на кукерското шоу, би трябвало да носят маски и да съблюдават нужната отдалеченост. Тъй като през центъра на квартала минават коли и рейсове, придвижването ще бъде отклонено, с цел да се проведат умерено кукерските игри. Ще бъде обезпечена и защита от чиновници на Второ районно. Ограничението обгръща правата сред улиците „ Битоля “ и „ Вяра “. Автобусите няма да минават през ул. „ Елин Пелин “ на потегляне, а през ул. „ Борис Петров “, по която се връщат в Прослав след маршрута.

В неделя пък празник по случай Сирни заговезни се провежда и в квартал Коматево. Заради обичайното кукерско шествие от 13 до 14.30 часа поетапно ще бъде спирано придвижването по улиците „ Коматевско шосе “, „ Лозарска “ и „ Захаридово “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР