С премахване на ДДС върху соларните системи, Европа насърчава енергийния

...
С премахване на ДДС върху соларните системи, Европа насърчава енергийния
Коментари Харесай

Хронология: Европа премахва ДДС за соларните системи


С унищожаване на Данък добавена стойност върху слънчевите системи, Европа предизвиква енергийния преход
(снимка: CC0 Public Domain)

В рамките на към година над дузина европейски страни понижиха или тотално отстраниха Данък добавена стойност за слънчевите фотоволтаични съоръжения. Ходовете на държавните управления отразяват устрема към поощряване на енергийния преход. В значително случаи мярката е съпроводена от облекчения за други „ зелени ” технологии като термални слънчеви колектори, термопомпи и други

Хърватия сякаш бе страната, която „ повлече крайник ” в намаляването на Данък добавена стойност за слънчеви панели. През август 2022 държавното управление на Андрей Пленкович разгласи нулев налог за вложенията в слънчеви панели с вяра за „ дълготраен енергиен преход. Преди това Данък добавена стойност беше 25%.

Последователите на Хърватия

Черна гора последва образеца незабавно. Страната тотално загърби Данък добавена стойност за слънчевите панели, „ с цел да облекчи напрежението от енергийната рецесия ”. Мярката бе ориентирана както към семействата с готовност да конфигурират слънчеви покриви, по този начин и към бизнесите, които построяват по-мащабни съоръжения.

При анонса на мярката от страна на финансовия министър Александър Дамянович бе направена препоръка към прилежаща Хърватия, първа в района понижила Данък добавена стойност за фотоволтаиката. Преди това Данък добавена стойност в Черна гора бе 21%.
още по темата
Едновременно с това локалното електроенергийно сдружение Elektroprivreda Crne Gore разгласи стратегиите Solari 3000+ за семейства и Solari 500+ за частни компании, които желаят да ускорят инсталирането на слънчеви панели на покривите си.

През септември и Нидерландия реши да наложи нулев Данък добавена стойност за фотоволтаиците от началото на новата година. Това стана част от бюджета на страната. По-рано налогът беше 21%.

Декември донесе положителни вести за Германия във тип на две ограничения за поощряване на покривните слънчеви системи. Освен 0% Данък добавена стойност за фотоволтаици до 30 kW, страната вкара и данъчни облекчения за „ операторите на дребни фотоволтаични системи ”. Нулевата ставка се отнася още и за системите за предпазване на ВЕИ електрическа енергия в жилищни здания, здания на централната и локалните управляващи и здания с публично предопределение.

По същото време и Албания разгласи нулев Данък добавена стойност за „ съоръжение за произвеждане на зелена сила ”. Мярката бе разказана като опит да помогне за справяне с енергийната рецесия. Освен слънчевите модули, нулевата ставка за Данък добавена стойност обгръща и ветроенергийните артикули.

Трендът продължава

В началото на февруари Австрия разгласи предлагането си за тотално събаряне на Данък добавена стойност за фотоволтаици, което пристигна от енергийни министър на страната Леоноре Гевезлер. Инициативата бе посрещната задушевно от слънчевата асоциация PV Austria, която спеши държавното управление да вкара предлагането колкото се може по-скоро. Според ръководителя на асоциацията Херберт Пайерл, Данък добавена стойност понижението за слънчеви панели е „ доста закъсняло ”. Други страни като Германия към този момент са приложили тази мярка и тя е посрещната положително, уточни Пайерл.

Преди броени дни, при започване на април, Ирландия също разгласи Данък добавена стойност за домашните фотоволтаици в размер на 0%. Еко-министърът на страната Еамон Райън заяви новината в своя профил в Twitter и провокира канонада от възторжени мнения. Всъщност там мярката се разисква още от октомври, когато бяха препоръчани проверки в регулациите за градско обмисляне, които да разрешат на притежателите на жилища да конфигурират слънчеви панели на покривите си без потребност от разрешителни. Освен това, съгласно новите ограничения, притежателите ще могат да употребяват 100% от площта на покривите си за PV системи, а освен 50%, както се предвиждаше по-рано.

Значително понижаване на Данък добавена стойност

Успоредно с това има и страни от Европа, които не занулиха Данък добавена стойност за фотоволтаиците, само че го понижиха доста до извънредно ниски равнища. Белгия понижи Данък добавена стойност за слънчевите панели на 6% още през март 2022 година Редуцирането се отнася и за термопомпи, внедрени в здания, издигнати в границите на последните 10 години.

Началото на 2023 година донесе вестта, че и Румъния облекчава слънчевите съоръжения: страната смъкна данъка на 5% от 19%. „ Законът не планува каквито и да е ограничавания за размера на инсталацията в цел всички да се възползват от понижението ”, сподели Михаела Ньергес, сътрудник в Nyerges & Partners.

Мярката е използвана единствено за PV панели за домашни инсталции и публични здания на централната или локалната власт. Търговските компании са изключени от данъчните понижения. Намалението на Данък добавена стойност обгръща още термални слънчеви панели, инсталационни набори и нискоемисионни термопомпи.

Заедно с това Румъния има скица за поощряване на внедряването на домашни/покривни фотоволтаици посредством стратегия „ Зелен дом ”.

Европейските регулации

За страните от Европейски Съюз това стана допустимо с помощта на общоевроейска регулация, утвърдена от Съвета на Европа още в края на 2021 година, когато се реши, че Данък добавена стойност за някои артикули може да се понижи „ в унисон с целите на Европейски Съюз ” в частта справяне с климатичната рецесия.

Особено внимание в тази светлина са дребните съоръжения по покривите на домове и дребни компании, които имат предпочитание да станат така наречен „ прозюмери ”, т.е. лица, които хем създават, хем използват електрическа енергия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР