С поглед към евентуална военна операция в ТайванКНР ускорява военното

...
С поглед към евентуална военна операция в ТайванКНР ускорява военното
Коментари Харесай

„Най-добрият начин да гарантирате, че няма да има война, е да имате силата да я спечелите“

С взор към възможна военна интервенция в Тайван

КНР форсира военното образование във всички области, като се стреми да трансформира своя голям стопански, теоретичен и механически капацитет в лост за основаването на високотехнологична и боеспособна войска.

Развива се огромно военно-техническо строителство. Ускоряват се стратегиите за основаване на нови мостри комплицирана военна техника и въоръжение. Командването и ръководството на войските е проведено по нов начин; предвид на опита на съветската СВО се отработва взаимоотношението сред другите родове войски по едно и също време на сушата, в морето и във въздуха.

Сред последните събития бихме желали да откроим неотдавнашното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Съвместния действен команден център на Централния боен съвет (CMC). Съвместният действен команден център на CMC е относително нова конструкция в китайската система за военно командване и надзор. Създаден е през 2016 година, с цел да размени отчасти Генералния щаб на Народната освободителна войска на Китай (НОАК).

Си Дзинпин, който е и ръководител на Централната военна комисия, се срещна с представители на офицерите и бойците от командния център. Той акцентира твърдата решителност на Китай да пази своята национална сигурност и ползи пред лицето на провокациите и натиска от външни сили на фона на възходящия безпорядък в света.

Китайските специалисти означиха, че инспекцията на Висшето оперативно командване на китайските въоръжени сили демонстрира активизиране на работата за обезпечаване на бойна подготвеност. Както се акцентира в Китай, „ най-хубавият метод да се подсигурява, че няма да има война, е да имате силата да я спечелите “.

Военната промяна в КНР и нарасналата бойна подготвеност на НОАК са директно свързани със заканите за сигурността от страна на Съединени американски щати. Китай отбелязва, че първата публична тактика за национална сигурност на администрацията на Байдън, оповестена през октомври, преглежда Китай като „ най-важното геополитическо предизвикателство “. Пекин чака, че резултатите от междинните избори в Съединени американски щати ще доведат до стягане на политиката на Съединени американски щати по отношение на Китай.

Освен това опасността на Съединени американски щати се отнася освен до провокациите в Тайванския проток. Съединени американски щати са ориентирани към Южнокитайско море и целия западен Тихи океан. Забележително в това отношение е решението на Министерството на защитата на Съединени американски щати при започване на ноември да разположи шест стратегически бомбардировача B-52, способни да носят нуклеарно оръжие, във военновъздушната база Tyndall в Австралия.

Австралийската военна база се намира сред Тихия и Индийския океан и по мнението на военния наблюдаващ Лян Юнчун, военното командване на Съединени американски щати възнамерява да я употребява, с цел да свърже американската база Гуам в Тихия океан с базата Диего Гарсия в Индийския океан. По този метод опциите на бомбардировачите B-52 да патрулират обширната територия на юг от Китай сред двата океана се уголемяват.

Австралия има преимуществото да е по-далеч от Китай, в сравнение с американската военна база на Гуам, което разрешава на американските командири в района да работят по-тайно. Като се има поради присъединяване на Австралия в плана AUKUS, става все по-тревожно, че страната бързо се трансформира във значим боен плацдарм на Съединени американски щати в Индо-тихоокеанския район.

КНР вижда внезапно утежняване на военно-политическата конюнктура в западната част на Тихия океан и регистрира това при планирането на защитата и военно-техническото обмисляне, по-специално в региона на самолетостроенето. Много от най-новите достижения на Китай в тази област бяха изложени на 8-13 ноември на 14-то интернационално авиошоу в Джухай (провинция Гуангдонг).

Там се демонстрират модерни серийни модели на самолети и новаторски разработки. В ревюто във формата вземат участие над 740 компании от 43 страни и райони. Изложени са към 50 типа китайско оръжие и техника, в това число военни самолети.

На първо място, вниманието се насочва към модерното, само че към този момент намиращо се на въоръжение във военновъздушните сили на НОАК. J-20 е аналог на съветския Су-57 и американския F - 22, ново потомство стелт изтребител, който за първи път полетя на Airshow China през 2016 година През последните години този аероплан играе все по-важна роля във военното образование на водачи. Показани са също огромният транспортен аероплан Y-20 и самолетът за зареждане с гориво от ново потомство YY-20, който дейно усъвършенства способността на Военновъздушни сили на PLA да маневрира на огромни дистанции.

Интересен транспортен хеликоптер Z-8L, кадърен да транспортира леки бронирани машини; чака се той да усъвършенства способността на въздушнодесантните войски да се придвижват бързо на огромни дистанции.

Високотехнологичните разработки на китайския военно-промишлен комплекс регистрират опита от бойните дейности на съветските войски в СВО, който се вижда и в необятната гама от разнообразни безпилотни летателни апарати. Представени са десетки нови модели разузнавателно-ударни безпилотни самолети и хеликоптери, в това число предопределени за гранично наблюдаване и антитерористични интервенции, завоюване на предимство във въздуха, угнетяване на противовъздушната защита и конвой от въздуха, както и за превозване на товари.

Огромно количество огнестрелни оръжия се приготвят за доставка на НОАК, в това число щурмови и снайперски пушки, револвери, картечници, гранатомети, картечни револвери и нелетални оръжия. Следващото потомство огнестрелни оръжия ще бъде нова разработка - карабината от серия Type 20, която съгласно разработчиците доста ще увеличи боеспособността на китайските въоръжени сили.

Оценявайки уроците от съветската СВО в Украйна, Китай стига до извода, че форматът на взаимните интервенции ще стане главен в бъдещите военни спорове. Експертите отделят особено внимание на укрепването на координацията и непрекъснатата връзка на всички родове и служби на въоръжените сили за реализиране на висока боеспособност на войските. Китайските военни специалисти считат, че руско-украинският спор демонстрира нуждата Китай да увеличи още повече своята бойна подготвеност във всички области на сушата, морето, въздуха и космоса.

На фона на повишението на бойната подготвеност на НОАК, чиито благоприятни условия бяха демонстрирани тази година, Съединени американски щати се пробват да възстановят контактите с китайската страна по военна линия. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели оня ден, че Съединени американски щати желаят да възобновят договарянията за защита с Китай.

КНР означи, че изказването на Съливан е последното в скорошната поредност от " позитивни сигнали " от високопоставени американски чиновници във връзка с Китай, откакто напрежението в китайско-американските връзки се увеличи от август насам.

По-рано през август, като част от контрамярка след провокативното посещаване на Нанси Пелоси в Тайван, Китай спря всички военни контакти със Съединените щати. Китай към момента не е дал отговор и продължава да следи обстановката.

Във Вашингтон има и съществени терзания по отношение на вероятностите за персонална среща сред Байдън и Си по време на срещата на Г-20 в Бали през ноември. Китайската страна към момента не е декларирала окончателното си решение по този въпрос.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР