С пълно мнозинство Конституционният съд е отказал да разглежда искането

...
С пълно мнозинство Конституционният съд е отказал да разглежда искането
Коментари Харесай

КС отказа искането на Гешев да тълкува конституцията за мандата на ВСС

С цялостно болшинство Конституционният съд е отказал да преглежда настояването на Иван Гешев за пояснение на главния закон по отношение на изтеклия мандат на Висш съдебен съвет.

Гешев се опита да изпревари освобождението си като основен прокурор, като в края на май внесе искане до Конституционен съд с въпроса дали Висшият правосъден съвет има право да взема кадрови решения за ръководителите на правосъдната власт, откакто мандатът му към този момент е изминал.

В случая с настоящия Висш съдебен съвет - петгодишният законов период, в който членовете му са определени, измина още през октомври 2022.

Сходно искане беше отправено и от тричленен състав на Върховния административен съд.

Конституционният съд обаче отхвърля да се занимава с пояснение на член 130 от конституцията, откакто към този момент имаше изговаряне по сходен проблем, само че във връзка с Инспектората към Висш съдебен съвет.

В решението си от 2022 година съдиите от Конституционен съд взеха решение, че неспособността на Народното събрание да избере представители на органите на правосъдната власт от своята квота, не може да води до блокиране на конституционно-установени институции за неустановен период.

Проблемът в тази ситуация с Висш съдебен съвет е същият: Народното събрание не може да избере нови членове на съвета, а въпросът беше отсрочен още по-напред във времето и поради идните промени в конституцията.

Иван Гешев въпреки всичко има още едно дело в Конституционния съд, което е директно свръзано с отстраняването - настояването за оповестяване на част от измененията в Закона за правосъдната власт за противоконституционни, тъй като смъкнаха болшинството, нужно за махането на основен прокурор от 17 на 13 гласа, до момента в който го резервираха по-високо за двамата ръководители на висши съдилища.

Произнасянето по този проблем следва в идващите месеци.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР