С пълно единодушие депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на

...
С пълно единодушие депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на
Коментари Харесай

Приеха на първо четене възможността държавата да субсидира областните болници

С цялостно единогласие депутатите от парламентарната здравна комисия одобриха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, с който се предлага страната да субсидира регионалните многопрофилни лечебни заведения.

Вносителят на законопроекта проф. Костадин Ангелов акцентира, че регионалните лечебни заведения извършват публично значими задания при бедствия, повреди и рецесии и поемат главната тежест и негативи в такива обстановки, като даде за образец COVID-епидемията. По думите му през този интервал лечебните заведения са претърпели финансови загуби, загуба на медицински личен състав, намалял поток пациенти и така нататък За финансирането им пък са нужни в допълнение към 60 млн. лева на година, сподели още проф. Ангелов.

Подкрепа за предлагането законопроектът получи и от Министерството на здравеопазването, и от НЗОК.

„ С този закон лечебните заведения с държавно присъединяване се привилегироват. Едва ли ще доживея общинското опазване на здравето да бъде включено в този лист. Ние също сме на предния фронт, ние също участвахме в лекуването на Коронавирус “, сподели ръководителят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев.

Той добави, че Министерство на здравеопазването годишно финансира регионалните лечебни заведения, а общинското опазване на здравето се подкрепя единствено, в случай че е в рисков регион. „ Ако в този момент не бъде добавено и общинското опазване на здравето към лечебните заведения, които получават помощ, не виждам по кое време ще стане. Затова не поддържаме този законопроект “, сподели доктор Тотев.

Председателят на комисията доцент Антон Тонев сподели, че има подготвеност за смяна в закона особено за общинското опазване на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР