С отворено писмо директори и персонал на 219 самостоятелни детски

...
С отворено писмо директори и персонал на 219 самостоятелни детски
Коментари Харесай

219 детски ясли в страната търсят подкрепа

С отворено писмо шефове и личен състав на 219 независими детски ясли в страната търсят поддръжка за оцеляването на ясленото дело у нас. Писмото бе огласено от народния представител от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в петък в Народното събрание. Тя разгласи, че в писмото се показва основателна паника от настоятелните опити за смяна в законовата база, което да докара до преобразуването на независимите ясли в просветителни институции по смисъла на Закона за предучилищно и учебно обучение. Така те ще бъдат включени в системата на Министерството на образованието и науката. Анастасова напомни, че опитите за превръщане не са от в този момент, а от декември 2022 година
Пред просветителния министър Галин Цоков Ирена Анастасова съобщи, че заетите в системата  споделят паниката си, че на всички работни срещи и полемики по проблемите на ранното детско развиване те не са канени, не са членове и на работните групи, които касаят промените в региона на ранното детско развиване.
" За сметка на това в тези работни групи вземат участие необятен кръг неправителствени организации, тясно обвързани с депутати и министри. Авторите на проучването " Визията за децата на България ", да вземем за пример, на което стъпва тактиката за ранно детско развиване, са хора с специалности, нямащи нищо общо с грижата, възпитанието и образованието при деца на възраст от 0 месеца до 3 години ", заключи Атанасова. Тя даде за образец Нора Гавазова, основател на визията е шеф на " Детска къща-Варна ", чийто контингент са деца от 3 до 10 години, Цветелина Заркин - учител в Лесотехническия университет в София с научни ползи в региона на ръководството на околната среда, устойчивото развиване на туризма и маркетинга.
" Недопустимо е сходен документ да се употребява за основа, върху която да се градят закони и се правят промени, касаещи най-важното, а точно - децата ", написа в писмото на шефовете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР