С отстраняването на главния прокурор Иван Гешев той вече е

...
С отстраняването на главния прокурор Иван Гешев той вече е
Коментари Харесай

Гешев и Радев: Ще намери ли президентът свой съюзник в антипарламентарната си политическа стратегия?

С отстраняването на основния прокурор Иван Гешев той към този момент е изгубил легитимността си и оттук насетне, каквито и дейности да предприеме, те няма да имат тежестта на институцията, която до неотдавна е представлявал.

Около това мнение се сплотиха политологът Цветанка Андреева и социологът Кольо Колев в предаването " Денят ON AIR ".

" Иван Гешев през днешния ден загуби силата на легитимността на институцията, която съставлява ", сподели Цветанка Андреева, съгласно която след отстраняването на основния прокурор от поста му, ще бъде забавно да се следи тактиката на президента Румен Радев.

" Дали в този момент той се намира в качествено нова политическа обстановка да има за съдружник Гешев, дали ще припознае в Гешев съдружник в антипарламентарната си политическа тактика? ", попита тя.

По думите ѝ казусът с основния прокурор не е единствено юридически проблем, а става въпрос за нахлуване в полето на политиката и цели разтрошаване на политическата система.

" Това не е основен прокурор, който желае да изобличи, тъй като той имаше три години до момента. Не мога да се съглася с някого, който желае да разбие партийната система ", разяснява Андреева.

Според нея Иван Гешев ще се радикализира в държанието си. Андреева е на мнение, че основният прокурор се е опитал да организира интервенция " Чисти ръце " като тази в Италия против политиците и мафията, само че разликата е, че тогава е имало събрани доказателства.

" Иван Гешев е просрочен с тази интервенция. Всякакви там банкноти и чекмеджета - спомняте ли си, че всички тези компромати удариха върху ГЕРБ. Бойко Борисов може да се харесва или не, само че той е един от най-силните политици сега. Трябва да си подготвен да внесеш мощен обвинителен акт, а " Барселонагейт ", по мнението на юристите, не е подобен ", акцентира политологът.

Андреева изрази мнението, че постоянният кабинет занапред ще бъде " удрян " извън и животът му зависи от " вътрешното им съгласие " и това дали партиите в него ще тръгнат към съдружен формат на ръководство.

" Изглежда извънредно смешно да се прави комплот, да се афишира Радев за съдружник на Гешев и Гешев за съдружник на Радев. Юмрукът беше вдигнат поради своеволията на Гешев ", разяснява от своя страна социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-сериозен проблем в тази ситуация е забавянето на процедурата по освобождението на Иван Гешев от поста му поради едно от питанията, които той е отправил в Конституционния съд - дали актуалният Висш съдебен съвет, който е с изминал мандат, може да се произнесе за оставката му.

" Но без значение от процедурата, Гешев в последна сметка е отхвърлен. Формалните периоди не са толкоз значими ", изясни готът и добави, че това премахване ще подейства оздравяващо върху всички властващи и властници за това, че могат да бъдат глобени.

" Гешев се беше самозабравил и мислеше, че над него е единствено Господ Бог, а той е негов инструмент ", сподели Колев.

Според него прокуратурата е работила изборно по избрани каузи и е обслужвала политиката. Колев е на мнение, че дейностите на Гешев са предизвикани и от това, че той се е опитал да откри новите си шефове.

" Бил е окуражен да влияе върху политиката като нападна избрани политически лица. Той ясно демонстрира, че се меси в политиката, по този начин както политиката се меси в правораздаването. Г-н Гешев, с неговата фикс идея за великолепие, си сътвори доста врагове ", добави Кольо Колев.

Той е на мнение, че нещата, за които е упрекван Борисов, не са потвърдени и не могат да бъдат потвърдени с Гешев отпред на прокуратурата.

" Не предзнаменувам ярко бъдеще на това държавно управление. Те си фантазират, че откакто са взели с 10 % властта, с 10 % могат и да я удържат. Това е безумно. Те ще си основат и си основават към този момент доста врагове – в лицето на обществото, в лицето на партиите. Не единствено че няма да им е елементарно, само че и ще ги бият доста ", счита социологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР