С около 20-30% ще се повишат цените на топлоенергията и

...
С около 20-30% ще се повишат цените на топлоенергията и
Коментари Харесай

КЕВР прогнозира с колко ще поскъпнат ток и парно от 1 януари

С към 20-30% ще се покачат цените на топлоенергията и тока за битови консуматори от 1 януари следващата година. Такава прогноза " по груби първични калкулации " към днешна дата, направи в ефира на БНРПламен Младеновски, шеф на дирекция „ Електроенергетика и топлоенергетика “ в КЕВР. По думите му има налични регулаторни принадлежности, тъй че " нарастването да не е в тези граници ".

Младеновски изясни, че все още цените за битовите потребите остават такива, каквито са избрани от 1 юли, макар гласуваното при започване на октомври покачване на цените на газа с 36%. " Евентуално от 1 януари ще има покачване на цените, по отношение на динамичността на европейските пазари и на цената на газа главно ", сподели той, само че не пожела да уточни съответен %, защото пазарът е извънредно динамичен.

" На европейските пазари цените стремглаво порастват, на фючърсите на електрическата енергия, на природния газ, само че въпреки всичко сме в интервал, за който това е особено. Смятам, че към декември ще имаме едно усмиряване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава към този момент мога да кажа по-точен %. Тази година дълготрайните прогнози се сменят всеки ден. Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на към 65 евро, в този момент сега се търгуват на над 200 ", означи специалистът. 

Според него, на газовия пазар не се оправдава вярата за увеличени доставки. " Освен Норвегия, останалите снабдители не престават да доставят единствено контрактуваните количества, които не покриват увеличеното ползване в резултат на възобновяване на европейската стопанска система. Въпреки по-високата цена на газа, финансовото положение на топлофикациите не е толкоз разтърсено, тъй като компенсират нараствания газ с продажбите на по-скъпа сила на борсата ", посочи Младеновски. 

Той предизвести, че на прага на отоплителния сезон ще стартират проблемите на топлофикациите, защото тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. " Затова стартира акция от топлофикациите да желаят смяна в цените, защото действителните им загуби предстоят ", обясни Младеновски. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР