С оглед на разполагането на руски войски на границата с

...
С оглед на разполагането на руски войски на границата с
Коментари Харесай

НАТО засилва източния фланг - праща бойни войски от САЩ и Франция в България

С оглед на разполагането на съветски войски на границата с Украйна, НАТО инициира разширение на наличието си на източния фланг на алианса.
Това съобщи ДПА, като се базира на източници от Пакта.

Информацията към този момент е публикувана от немските медии.

Няколко източници на организацията настояват, че 30-те държави-членки са приели съответното предложение от военните. По-специално, проектите са ориентирани към разполагане на многонационални бойни войски в страни от НАТО югозападно от Украйна, като Румъния.
Досега по този начин наречените бойни групи са съществували единствено в балтийските страни Естония, Литва и Латвия, както и в Полша, напомня медиата.

Очаква се въпросното решение да бъде разисквано и взето на съвещанието на военните министри от страните-членки на Пакта. Заседанието е планувано за 16 февруари в централата на Алианса в Брюксел ", показва още медиата. След това ще последва и формалното известие.

Примомняме, че ден по-рано, на 15 февруари, президентът Румен Радев ще събере на " Дондуков " 2 Консултативния съвет па национална сигурност, като тематиката е дефинирана по този начин: „ Рискове и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения “.

Според немската осведомителна организация в България, Румъния и Словакия ще бъдат изпратени военни от Съединени американски щати и Франция. " Въпросните ограничения са реакция на агресивното държание на Русия ", добавя ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи през януари, че страната му ще поеме отговорност и ще управлява бойна група в Румъния, в случай че НАТО вземе съответното решение. Съединени американски щати към този момент са в развой на пренасяне на към 1000 бойци от Германия в Румъния.

" Ако предлагането получи зелена светлина, първите подразделения може да дойдат в трите източноевропейски страни напролет на тази година ", добави ДПА.

По-рано генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг не изключи вероятността в Румъния да бъдат ситуирани бойни групи на НАТО. " Ние имаме сходни групи в Литва, Латвия, Естония и Полша и изследваме опцията да изпратим бойни групи и в Румъния ", сподели той.

Сега се чака с неспокойствие по какъв начин ще реагира Русия на решението на НАТО. Критиците се притесняват, че изпращането на спомагателни войски на алианса на изток може да докара до в допълнение изостряне на сегашния спор. Това се поддържа от обстоятелството, че държавното управление в Москва едвам през декември популяризира оферти за нови съглашения за сигурност, които, наред с други неща, целят НАТО да понижи фрапантно активността си в Източна Европа.

ДПА показва, че Москва може да регистрира за триумф обстоятелството, че многонационалните елементи евентуално няма да бъдат ситуирани във всички страни от НАТО на източния фланг. Унгария, която граничи директно с Украйна, разгласи в сряда, че не счита за належащо да трансферира войски на НАТО на нейна територия. Малко преди този момент унгарският министър председател Виктор Орбан беше посетител на съветския президент Владимир Путин. За разлика от множеството други държавни и държавни ръководители на НАТО, десният политик поддържа другарски връзки с Русия и Путин, акцентира организацията.

В обявата се напомня апела на американския президент Джо Байдън американските жители да изоставен Украйна. В четвъртък той съобщи, че в тази ситуация на инвазия на Русия евакуация благодарение на американски военни е немислима.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР