С очакваната заповед ще трябва да се съобразят телеком операторитеБелият

...
С очакваната заповед ще трябва да се съобразят телеком операторитеБелият
Коментари Харесай

Белият дом мисли да забрани покупките от Huawei и ZTE

С предстоящата заповед ще би трябвало да се съобразят телеком операторите

Белият дом приготвя нова ограничаваща мярка за китайския бизнес (източник: CC0 Public Domain)

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обмисля през новата година да пусне изпълнителна заповед, с която да разгласи национална „ изключителна обстановка ” и да забрани на американските телеком компании да употребяват съоръжение от китайските Huawei и ZTE, заяви Ройтерс, базирайки се на „ трима източници, осведомени със обстановката ”.

Това ще бъде най-новата стъпка на администрацията на Тръмп за ограничение на наличието на Huawei Technologies и ZTE Corp. на американския пазар. Двете компании са едни от най-големите за произвеждане на мрежово съоръжение. Съединени американски щати обаче настояват, че те работят под командването на китайското държавно управление и че оборудването им може да бъде употребявано за шпиониране на американците.

Изпълнителната заповед, която е в развой на приготовление повече от осем месеца, може да бъде издадена още през януари. Тя ще задължи Министерството на търговията да забрани на американските компании да купуват съоръжение от задгранични производители на телекомуникационно съоръжение, които съставляват „ обилни опасности за националната сигурност ”.
още по тематиката
Макар че заповедта е малко евентуално да назове поименно Huawei или ZTE, допуска се, че чиновниците на комерсиалното ведомство ще я поясняват като позволение да лимитират разпространяването на съоръжение на двете компании. Според източниците на Ройтерс, текстът за заповедта към момента не е дефинитивно подготвен.

Изпълнителната заповед ще се позове на Закона за интернационалните изключителни стопански пълномощия – норматив, който дава на US президента пълномощия да контролира търговията в отговор на изключителна за страната обстановка, която заплашва Съединени американски щати.

Проблемът придобива незабавен темперамент, защото американските снабдители на безжични мрежи интензивно търсят сътрудници, с които да изградят бъдещите си 5G безжични мрежи. През август пък бе призната отбранителна политика, която не разрешава на самото американско държавно управление да употребява съоръжение от Huawei и ZTE.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР