С обиколка из манастири и църкви или чрез изнесен ритуал

...
С обиколка из манастири и църкви или чрез изнесен ритуал
Коментари Харесай

В манастира или в хотела: Как празнуват чуждите туристи у нас?

С обиколка из манастири и църкви или посредством изнесен обред в хотела – по какъв начин честват непознатите туристи, избрали българското Черноморие за Великден?

В Несебър екипът на bTV среща Анастасия от Атина. Тя е на разходка със фамилията си в античния град.

„ Ще честваме в Созопол с другари, които постоянно идват в Гърция. А по какъв начин тъкмо, ще забележим. Допадна ми доста концепцията да честваме гръцкия правоверен Великден в България, дружно с детето “, изяснява Анастасия Грегорако от Гърция.

 Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне? Тази събота и неделя 2 мин. Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне?  Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата Тази събота и неделя 3 мин. Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата  Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко Тази събота и неделя 2 мин. Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко  Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден? Тази събота и неделя 2 мин. Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден?  Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне? Тази събота и неделя 2 мин. Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне?  Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата Тази събота и неделя 3 мин. Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата  Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко Тази събота и неделя 2 мин. Банскалии разкриват по какъв начин се подготвя най-вкусното агнешко  Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден? Тази събота и неделя 2 мин. Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се чества на Великден?

Несебър е наложителна част от обиколката на групите гръцки туристи, пристигнали за Великден на поклонически туризъм у нас. Те отсядат в Слънчев бряг и посещават църкви и манастири по крайбрежието.

„ В първите дни – в петък и в събота, вървим до църквата. Те не пият алкохол и за това нямат включени питиета. Имат единствено закуска и вечеря, а не олинклузив. Вечерта в събота те наложително вървят на черква. След църквата изискват от нас да им създадем тяхната типична гръцка чорба, за която са изпратили на готвачите тяхната рецепта “, споделя Стойка Терзиева,  управител на хотел.

Снимка: bTV

В кухнята на хотела кипи подготовка за нощната чорба, наричана магерица.

„ Включва агнешки дреболии, ориз, свеж лук, остарял лук и копър. В обичайна рецепта има лапад, само че може лападът да се замести с маруля. Това е! Накрая се застройва с жълтък и лимонен сок. Слага се и копър “, изяснява основният готвач Йордан Христов.

„ Първите червени яйца те си носят със себе си и си ги раздават в църквата. И дребни козуначета също носят със себе си. Но тук – при нас, откакто се върнат от църквата, също получават червени яйца “, прибавя Стойка Терзиева.

В някои хотели вършат изнесен обред за гостите. 

Снимка: bTV

„ Като начало започваме с обедната литургия, след което отецът минава през ресторанта, с цел да благослови обяда “, споделя Любо Липчев, шеф на хотел.

„ На мостчето всички се събираме, по-късно има церемониален обяд. Много е прелестно, доста. Ние сме пенсионери към този момент и е едно многообразие за нас, след зимата малко да променим ситуацията “, изяснява Румяна Атанасова.

„ Разходки, отмора. Това е “, безапелационен е и Павел Атанасов.

„ Ще им подготвим обичайните ястия. Съответно има някоя друга изненада, която сме решили да създадем “, твърди Десислава Ангелова, салонен шеф на ресторант.

Боренето с великденски яйца също е част от програмата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР