Снимка показва времето, което по пл. “Централен са се движели

...
</TD
>Снимка показва времето, което по пл. “Централен са се движели
Коментари Харесай

Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години

Снимка демонстрира времето, което по пл. “Централен " са се движели коли и тролеи, имало е дървета, тротоари, а Партийният дом към момента не е умислен. Във фейсбук групата “Акция фото Пловдивъ " е оповестен кадър от 50-те години на предишния век, видя Plovdiv24.bg.

На ретро фотоса се вижда, че стои към момента залепен за Централна поща в Домът на здравето, който благодетелят на Пловдив Димитър Кудоглу подарява на цялата област, че даже и на страната, защото тук са се стичали да се лекуват гратис заболели хора от близо и надалеч.

Сградата на Кудоглу е разрушена през 1973 година при оформяне на централния площад и разширението на постройката на централна поща. Домът се е намирал на мястото на южните стълби на Централна поща.

Настилката на пътя е паваж, има обособени алеи за разходка, а на мястото на високата постройка на Партийния дом и Концертна зала има къщи, виждат се и величествените Родопи.

Пловдивчани не крият страстта си в мненията:

“Без Партийния дом се е откривала прелестна панорама към Родопите "

“Жалко за красивия ни пловдивски площад. Грози го единствено трибуната пред дом Кудоглу. Тя нямаше място там. Зад пощата се вижда и крана от строителството на хотел " Тримонциум ". Вероятно фотографията е от интервала 1950-1954 година. "

“Жалко за красивите здания. На улица " Кудоглу " имаше къщи и към Централна поща и против хотел Тримонциум. "

За да се построи модерна градина Цар Симеон се взима част от терена на пл. “Централен ", ето защо напомня пловдивчанка:

“Градината е по-голяма. Виждат се цветни лехи и редица от по-млади дървета. Тези дървета за жал по-късно са отстранени. Огромната постройка на пощата в този момент пустее - съвсем 50 % от постройката не се употребява. Прогресът при телефонната техника направи непотребни тежките уреди. Колко по-елегантна е постройката в първичния си тип! "

“Някога.......! Как можаха да съборят Дома на националното здраве " Димитър Петров Кодуглу "? Дадено безплатно за всички ни, а в този момент..никой не подарява, в този момент има милиардери в БГ, а единствено за обири слушаме! "

“Оттам ни взимаше рейсът за седмична градина в Марково в понеделник сутринта и ни връщаха в събота по обяд. По време на ремонта рейсът ни взимаше от улицата на църквата " Св. Марина ", имаше някакъв клуб. На Български земеделски народен съюз или каквото там беше. Все отново съм бил 5 - 6 годишно хлапе. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР