България е най-големият производител и износител на розово масло в

...
България е най-големият производител и износител на розово масло в
Коментари Харесай

„Да откриеш България“: Природно богатство с аромат на рози

България е най-големият производител и експортьор на розово масло в света. Освен чисто стопански изгоди производството му притегля и доста туристи.

Българските производители на розово масло се конкурират на пазара с Турция и Азербайджан

Ако у нас има място, което през май да ухае по един несравним метод, това е Долината на розите . Именно там се отглеждат розите и се създава розовото масло, наричано още течното злато на България.

„ Голяма част от етеричните масла се създават посредством дестилиране – сиреч варят се розовите листенца или с вода, или с вода и пара, или единствено с пара. Макар да вършим усъвършенствания, същността на производството не се е трансформирало през годините “, изяснява Костадин Джатев притежател на розоварна.

 Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците 1 мин. Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Цената на „ знанието “: Минути след началото на матурите bTV получи правилните отговори 3 мин. Цената на „ знанието “: Минути след началото на матурите bTV получи правилните отговори  Хирург не запомнил компрес в тялото на пациентка, тя умряла 1 мин. Хирург не запомнил компрес в тялото на пациентка, тя умряла  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците 1 мин. Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Цената на „ знанието “: Минути след началото на матурите bTV получи правилните отговори 3 мин. Цената на „ знанието “: Минути след началото на матурите bTV получи правилните отговори  Хирург не запомнил компрес в тялото на пациентка, тя умряла 1 мин. Хирург не запомнил компрес в тялото на пациентка, тя умряла  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи

Абсолютно правилно е, че България е известна не просто със своите рози, само че и с розовото си масло. Работата в розоварната е доста приятна, тъй като българските рози ухаят превъзходно.

Всъщност по време на едно такова произвеждане тече усилена работа, тъй като за добиването на един кг розово масло са нужни межди 3 и 4 тона розов цвят или към 1600 000 розови листа. 

Днес ще се направи розобер, по този начин както са го правели нашите предшественици

„ В момента сме в розова акция и действително от 6 часа сутринта до малко след среднощ аз работя. Колегите са на смени, само че аз съм там непрекъснато “, споделя Костадин Джатев.

Снимка: bTV

разяснява, че този бизнес е доста обвързван с природата, с климата. Какво ще даде растението – това зависи от времето.

Как цели села се „ разболяват “, когато би трябвало да се събира реколтата

Всъщност, когато розите влизат в казана, те минават през примитивен екстракт. След това се получава така наречен вторичния екстракт и се стига до извличането на розовото масло. Това става във Флорентинския съд.

Снимка: bTV

„ Тук става самото обособяване на розовото масло и водата. Всеки път, когато вадим маслото, се чудим какъв брой ще излезе. Защото това е естествен артикул. Всяка една година, всяко едно вадене е друго “, безапелационен е Костадин Джатев.

За 1 kg розово масло от трябват към 1 милион маслодайни розички

От думите му излиза наяве, че има клиенти, които държат розовото масло да е направено в медни съдове. Според тях по този начин цвета му е по-кехлибарен или мирис.

Снимка: bTV

Отглеждането на рози и извличане на розово масло не е просто едно рутинно занятие, даже и единствено поради символичното им значение за България.

Неделина Неделчева е студентка в Софийския университет

Розовото масло и розите като цяло са българската визитка пред света. Ето за какво доста хора в Розовата котловина са на мнение, че е техен дълг да опазят и да продължат тази традиция.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР