С новите 100 млн. лв. за Маркет инвестмънт заемите на

...
С новите 100 млн. лв. за Маркет инвестмънт заемите на
Коментари Харесай

Пеевски - отново най-големият клиент на ББР

С новите 100 млн. лева за " Маркет инвестмънт " заемите на ББР за Делян Пеевски и други близки до Движение за права и свободи лица към този момент надвишава половин милиард лв..

© Георги Кожухаров Свързани с депутата от Движение за права и свободи компании към този момент имат към 250 млн. лева заеми от ръководената от Стоян Мавродиев държавна банка.Последно преди дни са отпуснати нови 100 млн. лева на компания на мениджъри в " Техномаркет ".За задачата веригата за техника официално е извадена от групата " Булгартабак ", която към този момент има близо 150 млн. лева заеми от ББР. Банковите регулации са комплицирана материя, само че едно предписание е много просто и ясно - банка не може да отпуска на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от личния си капитал. Логиката е да се свие рискът за кредитора от земетресения и банкрут на кредитополучател.

Как обаче може да се заобиколи това досадно ограничаване? Много просто - разделяш групата на две, обявяваш ги за несвързани посред им и готово. Е, правилно, че това мъчно може да заблуди банкера, нито пък надзора, само че когато става въпрос за държавна банка и бизнес ползите на огромен олигарх, очевидно е задоволително за затваряне на очите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Конкретно за ръководената от Стоян Мавродиев Българска банка за развиване (ББР) този предел за заемите е малко под 200 млн. лева и той очевидно е непълен за размаха на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Контролираният от него " Булгартабак холдинг " още към края на 2018 година дължи на банката близо 150 млн. лева и с цел да се усвоят още 100 млн. лева, се подхваща точно гореописаната атака и холдингът се разделя с актива, който носи над половината му доходи - " Техномаркет България ". Ето по какъв начин:

1. Техника на уедряване

След като " Булгартабак " продаде марките си и дистрибуторското си сдружение " Експрес логистика и дистрибуция " (ЕЛД) на British American Tobacco през 2017 година, към този момент от цигарената активност на холдинга е останало главно името му. Даже и то е под въпрос, доколкото след общо заседание напролет на 2019 година то е заменено на " Български капиталов холдинг ", само че още не е вписано.

В последните години огромната част от приходите идват от дъщерното му " Техномаркет България " (218 млн. лева от 355 млн. лева консолидирани доходи на холдинга за 2018 г.), което се озова в активите му на мястото на продавания и закриван цигарен бизнес. Това се случи на стадии, като последно преди месеци " Булгартабак " се трансформира в едноличен притежател на веригата за техника.

" Техномаркет " беше част от корпоративната империя на КТБ и след краха и посредством серия интервенции се озова благосъстоятелност на Едоардо Миролио с 50%, близо 35% поделени сред трима мениджъри на сдружението и 15.5%, благосъстоятелност на офшорната Domtech Holding, върху които синдиците на КТБ имаха надзор и на два пъти оповестиха търгове за продажба за 6.3 и 6 млн. лева, само че нямаше интерес.

В началото на 2016 година Делян Пеевски, за който се смята, че управлява " Булгартабак " през няколко офшорни компании, беше публично миноритарен акционер в холдинга през сдружението си " НСН инвестмънт ". През март 2016 година същата негова компания купи каузи на Миролио и двама от другите акционери в " Техномаркет " против неназована сума. В края на годината делът във веригата беше трансфериран на също свързвана с Пеевски офшорка от Обединените арабски емирства - TGI Middle East (през 2017 година съгласно презентация на уеб страницата й, която беше изтрита, откакто уеб сайтът " Бивол " я разгласява, тя се показва като притежател на съвсем всички активи на Пеевски, оценени на 300 млн. долара). В началото на 2017 година същият дял от " Техномаркет " се озова под шапката на " Благоевград БТ ", дъщерната фабрика на " Булгартабак ".

Извън владението на Пеевски беше останал делът (12.2%) на единия от създателите на веригата, Николай Китов, и този на КТБ. След като депутатът закупи надзор над компанията, тя поведе война с Китов, стигнала до обвинявания в Данък добавена стойност измами и арест, и с другия създател, Христо Кусев, които направляваха " Глориент инвестмънт " (дружеството, притежател на огромна част от магазините на " Техномаркет " ). Акцията завърши с помирение в края на 2017 година, когато делата за неплатени наеми бяха прекъснати, пакетът на Китов беше платен от " Благоевград БТ ", както и част от магазините и складовете.

Изкупуването на последните 15.5% от КТБ е станало някъде през 2019 година Тъй като няма покана за нов търг, това евентуално е станало с директно договаряне със синдиците на банката, което е позволено, откакто акциите към този момент са предлагани обществено за продажба. Те са изкупени от самия " Техномаркет " и след това обезсилени, като по този начин " Благоевград БТ " става едноличен притежател, само че не задълго.

2. Разделението прави заема

От докладите на " Булгартабак " и дъщерните му сдружения излиза наяве, че през 2018 година групата солидно е задлъжняла към банки - от 90 млн. лева първоначално до 222 млн. лева в края. Не е написано от кои институции, само че поради вписаните ипотеки на голям брой парцели в интерес на ББР е ясно, че става въпрос главно за държавната банка. Тя работи с " Булгартабак " още от 2014 година, когато я рефинансира посред раздора сред Делян Пеевски и Цветан Василев, само че такива размери в никакъв случай не са постигани. Най-големият заем е на " Благоевград БТ " - за 126.5 млн. лева, които, както и още 22 млн. лева на " София БТ ", сигурно са към ББР. Благоевградското сдружение има и още два огромни заема за общо 56 млн. лева, за които не е несъмнено дали са от държавната банка - компанията има незаличени ипотеки и в интерес на ПИБ, която кредитира още и " Техномаркет " и " Лафка ", само че за по-малка сума. Новите заеми са и при много по-добри условия - падежите са след 10 години и в случай че през 2017 година групата се финансира при равнища над 6%, в този момент те са в порядъка 3.50 за плаващи и 4.25% за закрепени лихви.

Но без значение дали общият дълг на " Булгартабак " към ББР е под 150 или даже близо 200 млн. лева, едно е ясно - място за още заеми няма. Решението, до което се стига, е групата безусловно да се разцепи на две.

Изпълнителният шеф на " Техномаркет " Борис Захариев към този момент по документи е и неин съсобственик

Фотограф: Юлия Лазарова На 16 септември 100% от " Техномаркет " са трансферирани на " Маркет инвестмънт ". Това е сдружение, основано през 2014 година, в което равни дялове имат двама дългогодишни мениджъри на компании на Пеевски - Борис Захариев и Кирил Кобарелов. Първият до септември 2016 година е изпълнителен шеф на " Лафка ", виновен за ударната агресия на веригата павилиони за вестници и цигари, след което е изместен да ръководи " Техномаркет ". Кобарелов също е бил в борда на " Лафка ", отговарял е разпространяването на печата в ЕЛД, а след това е шеф на сервизите на " Техномаркет ". Чрез " Маркет инвестмънт " през 2014 година Захариев и Кобарелов получават и 15.2% дял в самата " Лафка ", само че през 2016 година той е продаден и от този момент сдружението няма активност.

В деня, в който то се разсънва и двамата мениджъри получават веригата за техника, " Маркет инвестмънт " подписва и контракт с ББР за 51.13 млн. евро заем. От оповестените в Търговския указател документи не става ясна задачата му, само че лихвите за новите притежатели са даже по-добри и от тези на " Булгартабак " - 3-месечен Euribor + 1.5 пункта надбавка, само че не по-малко от 2%. Не е ясно каква част от сума е планувана за покупката на веригата, само че очевидно най-малко част отива за погасяване на заемите й - ден след заема на 17 септември са заличени ипотеки в интерес на друга банка - БАКБ, посредством които досегашният притежател " Благоевград БТ " е обезпечавал заемите на веригата.

За да се скъсат изцяло връзките сред двете групи, в дните преди заема има и още разбърквания. До началото на септември в борда на " Техномаркет " е изпълнителният шеф на " Булгартабак " Владимир Жечев - той е освободен и на негово място е назначен Кирил Кобарелов. От борда на " Маркет инвестмънт " пък е освободен юрист Петър Райков, който е в ръководството на " Лафка маркет " и на " Логистик груп инвест " - компанията, която неотдавна изиска от Комисия за защита на конкуренцията да купи назад от BAT дистрибуционното сдружение, продадено му преди две години от " Булгартабак " ЕЛД. Той ще бъде сменен от Анна Модева, правист в " Техномаркет ".

3. Подигравка с регулаторите

Не изключително прикритата скица на делене на групата, с цел да се усвои колосална сума от ББР, се случва небрежно, в нарушаване на няколко закона и под безмълвния взор на най-малко три институции.

Българска народна банка би трябвало да реши дали това разделяне е действително или " Булгартабак " и " Техномаркет " носят общ риск и надлежно ББР нарушава наредбите за огромни експозиции. Досега " Банков контрол " няма особени триумфи в оправянето с кредитирането на свързани лица (справка - КТБ, само че надалеч не само). От година регулаторът разполага с в допълнение написани пълномощия да разпознава връзки, само че до момента няма забележим резултат от тях.

Освен това промяната на контрола над " Техномаркет " се случва и без глоба от Комисията за защита на конкуренцията, която по принцип би трябвало да утвърждава всяка договорка, при която оборотите на участващите компании са над 25 млн. лева През 2016 година Пеевски първо получи утвърждение от антимонополния регулатор да придобие веригата, а след това и да я продаде на офшорката си, само че в този момент няма формирано произвеждане за централизация, а още по-малко решение.

А най-после " Булгартабак холдинг " е и обществено сдружение и като такова разпореждането със основна част от активите наложително минава през утвърждение от акционерите. Има и условия за известяван до вложителите и регулаторите на ценово сензитивна информация. Това са все неща, които холдингът постоянно си икономисва без особена опозиция и наказания от Комисията за финансов контрол.

4. Банката на Движение за права и свободи

За ББР всичко това не е ново, а по-скоро целенасочена тактика по изливането на ресурса й към близки до властта олигарси. Преди да бъде поета от Мавродиев през 2017 година, за нея имаше още по-стриктно ограничаване за огромни експозиции - до 10% от капитала й, само че то беше отстранено. И по-късно банката самоуверено се впусна да раздава заеми, в това число и надхвърлящи 100 млн. лева

През 2018 година (освен към " Булгартабак " ) такава експозиция беше образувана и към преструктурирането и продажбата на курорта Слънчев ден - официално той е благосъстоятелност на компания на Ангел Палийски, само че косвени индикации приказват за действителен надзор на Пеевски и тук.

През юни 2019 година пък банката означи персонален връх с индивидуален заем от 150 млн. лева за строителна компания, обвързвана с близкия до Движение за права и свободи Румен Гайтански-Вълка (доскоро той имаше взаимно сдружение с почетния ръководител на придвижването Ахмед Доган). Операцията има много сходства с тази за " Техномаркет " - заем за компания, с цел да придобие друга компания от свързани лица.

Ако тези суми се съберат с актуалните 250 млн. лева за " Булгартабак " / " Техномаркет ", излиза, че под управлението на някогашния народен представител и създател на ГЕРБ Стоян Мавродиев ББР е раздала половин милиард лв. на Движение за права и свободи. За съпоставяне, към средата на 2019 година фирмените заеми на държавната банка са над 1.35 милиарда лева и след новите 100 млн. лева за " Техномаркет " ще доближат близо 1.5 милиарда лева Или казано по различен метод - над ⅓ от заемите и над ⅙ от активите на банката, чиято съществена задача остава да е асистент на дребния бизнес, отиват за партийните обръчи от компании по терминологията на Доган.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР