С над 40 % намалява цената на природния газ за

...
С над 40 % намалява цената на природния газ за
Коментари Харесай

Навръх 3 март: Русия сваля драстично цената на газа за България

С над 40 % понижава цената на природния газ за България, разгласи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Намалението е вследствие на договарянията сред „ Булгаргаз “ ЕАД и ПАО „ Газпром “ за смяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано съглашение сред Европейската комисия и съветската компания. Така е реализирана договореност за смяна на образуването на цената на природния газ на месечна база. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула съществена част от компонентата ще се образува от цената на районните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България понижава с 40,3 % по отношение на сегашната.



Близо седем месеца вървяха договарянията. Проведохме ги професионално благодарение на Европейската комисия “, посочи министър председателят Борисов. По думите му неслучайно през днешния ден, на 3 март от страна на „ Газпром “ договорът е върнат подписан. „ Има символика. Благодаря и на сътрудниците от Руската федерация, тъй като в никакъв случай не сме отричали тяхната заслуга, тъкмо противоположното, постоянно сме благодарили и сме изказвали своята благодарност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната, и за освобождението ни, и през днешния ден сутринта ни върнаха подписан контракт, който е с най-голямото понижение от всички страни, които предоговаряха договорите – над 40% “, съобщи министър-председателят. Борисов напомни, че през миналата година страната ни е внесла близо 0,5 милиарда куб. полутечен природен газ от различни източници. „ Диверсификацията и конкуренцията демонстрират по какъв начин падат цените на природения газ “, добави още министър председателят.

Постигнатото понижение на цената на природния газ е невиждано, българските индустриални и битови консуматори ще се възползват от пазарни цени “, сподели министър Теменужка Петкова. Съгласно постигнатите договорености сред двете страни и изискванията на съглашението сред „ Газпром “ и Европейската комисия, „ Газпром “ ще изплати на „ Булгаргаз “ надплатената сума, считано от 05.08.2019 година Българският газов снабдител от своя страна ще изплати съответните суми на своите клиенти. „ По първични калкулации, след одобряване на цените от Комисията за енергийно и водно контролиране, на клиентите на газовия снабдител ще бъдат възобновени близо 150 млн. лева, сподели изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов. По думите му от 1-ви март 2020 година ценообразуването ще е на годишна база.



„ Нека Националният празник най-малко да ни сплотява. Ние като държавно управление сме показали своята политическа воля в тези договаряния и да се гордеем че сме българи “, прикани министър председателят Бойко Борисов и уточни, че и през днешния ден нашата граница има нула миграционен напън.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че реализирано едно невиждано понижение на цените на природния газ, което ще направи българската стопанска система по-конкурентна. Тя означи и значимата роля на Европейската комисия в този развой. „ Благодарение на намесата на Европейска комисия можем да се похвалим с този отличен резултат “, сподели енергийният министър.

Очакваната цена, която ще бъде препоръчана, е калкулирана на база настояща информация за петролните артикули и курса на $ към 2 март. Може да има и леко отклоняване в едната или другата посока. Постигнатото понижение е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “. То ще има забележителен резултат върху топлофикационните сдружения и българската стопанска система. Новата ценова формула ще се ползва ретроактивно, считано от 5 август 2019 година Тогава „ Булгаргаз “ официално изиска от „ Газпром “ предоговаряне на изискванията на контракта във връзка с цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще докара до разлики в доставните цени, считано от 5 август до 29 февруари 2020 година ”, сподели шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР