С личния асистент на Лили Иванова - Николай Недеков разговаряме

...
С личния асистент на Лили Иванова - Николай Недеков разговаряме
Коментари Харесай

Николай Недеков: Лили Иванова се сблъсква с разочарования и предателства ежедневно

С персоналния помощник на Лили Иванова - Николай Недеков беседваме за последните събития към най-голямата звезда на българската попсцена, която не стопира да осъществя все нови и нови креативен планове, подчинявайки се на една-единствена цел - да бъде пред своята аудитория.

Но какво се крие зад това неспиращо придвижване все напред и нагоре?

" Нейният съвсем иконичен облик в българската просвета постоянно е идеализиран в посока на това, че тъй като е Лили Иванова, при нея всичко се случва елементарно и „ на готово “. Но истината е друга. Тя всекидневно се сблъсква с компликации ", споделя Недеков и споделя в диалога ни моменти на разочарования, които съпътстват и персоналния, и професионалния живот на Лили Иванова.

 

Изкачила се на върха с цената на големи старания и запазила професионален авторитет, изграждан повече от 6 десетилетия, Лили Иванова има правила, от които не отстъпва. Точно в това изявление Недеков акцентира: " Тя не търпи неуважително отношение от хора, на които е посочила своето почитание, внимание и поддръжка през годините. За нея неуважението към творчеството ѝ е миг, който може да прекъсне връзките ѝ с някой, като решенията ѝ са дефинитивни. "

 

За преимуществото да си покрай Лили Иванова Николай Недеков споделя: " Когато започнахме да работим дружно тя ми сподели “ Виж какво, в този момент, когато си толкоз покрай мен, злобата и завистта, която ме съпътстват, наред с голямата любов на публиката, ще се трансферират и към теб! “ Тогава не осъзнавах какво тъкмо ми е споделила, само че в този момент към този момент го чувствам. Това в действителност е нейният живот – изпълнен с любов и ненавист ".

 

И по този начин още няколко щриха към един живот, " изпълнен с любов и ненавист "...

 

- Много динамично стартира годината за Лили Иванова - още веднъж национално турне, издаване на книгата “Моят персонален дневник ”, бутиковият концерт в Народния спектакъл. Какво още да чакаме, Николай, в убийствения темп на Лили Иванова до края на годината?


- Това в действителност е нормалният темп на Лили Иванова. Тя твори непрекъснато и търси нови и нови провокации – нови песни, нови аранжименти, нови планове. 2023 година стартира с изяви, планувани още през 2022 година

 

Бутиковият концерт в Народния спектакъл беше събитие, което дълго време подготвяхме с екипа ни. Не мога да скрия, че беше нещо ново за нас, защото изискваше старания в разнообразни направления, поради гостите на концерта. Логистиката и синхронът с толкоз доста екипи и служби, като НСО да вземем за пример, изискваха точност до най-малкия подробност. В България сходно събитие, с толкоз държавни мъже и дами на едно място, не беше проведено от десетки години, някои медии даже настояват, че изобщо не се е провеждало. Това сложи нелеката задача всичко да бъде на доста високо равнище и стиковано до най-дребните детайлности. Като прибавим и представянето на книгата „ Моят персонален дневник “ – задачата стана доста виновна.

 

Още нещо напълно ново за екипа ни – издаването на книга. Решихме тя да бъде издадена от компанията на Лили Иванова и да нямаме издател. Това също беше голямо предизвикателство. Целият развой лиши към 2 години, защото сама знаеш, книгата изискваше размер на информация и снимков материал, почтени за такова издание. И тук е моментът да ти благодаря за твоята голяма заслуга книгата да наподобява и да съдържа всичко това, което ти и Лили Иванова в екип успяхте да подредите и да пресъздадете - живота й по този забавен метод, през очите на публицистите и нейните изявленията. Благодаря ти, Валерия! Най-после феновете могат да се снабдят с такова четиво, което дава спомагателни линии към облика на Лили Иванова.

 

Нейният живот не е бил единствено блестящото омагьосване на триумфа. Имала е много компликации, злоба, ненавист, изменничества. Като всеки човек – и положително, и неприятно. Но характерът ѝ я е съхранил и все пак, тя е останала извънредно добър човек.


- БГ радио връчи на Лили Иванова наградата “Най-големият български поп реализатор за всички времена ”. Какво значи за нея тази премия?


- Благодарим на БГ радио за това самопризнание! За Лили Иванова премиите нямат цената на награди, които да я главозамаят. Да, сходно самопризнание е израз на почитание и тя го приема с признателност. Но, като цяло, всекидневната работа и обичта и оценката на публиката са най-голямата ѝ премия – удовлетворението от добре свършената работа на всеки концерт. Това я радва същински – че е съумяла да развълнува своята аудитория.


- Известни сме със завистта си. Не провокира ли премията злоба измежду някои от музикалната колегия у нас?


- Разбира се, че провокира. И то обществено – със злобни мнения, намесването даже на името на Ванга. Самоизтъкването на достиженията на други творци-композитори с „ 35 кино песни и над 20 златни шлагера “… Злобата няма почивен ден в страната ни. На всичко това Лили Иванова отговоря с неуважение, както тя сама споделя: „ Ако знаят с каква стена от неуважение се сблъсква злобата им, ще се почувстват още по-незначителни! “ Но тематиката е много показателна за това „ Можем ли да се зарадваме на непознатия триумф? “ и за какво в България съумелите хора са най-мразените?!


- Голямата изненада, която сервира Лили Иванова, беше бутиковият концерт в Народния спектакъл.  Наблюдавайки претъпкана зала и наличието на целия политически хайлайф моят сътрудник Антон Хекимян ми сподели: Това е събитието на годината. Как Лили разчете това, което видя по време на концерта и след него?


- Тя за следващ път си свърши работата както би трябвало. И естествено беше задоволена от резултата, както и признателна за уважението от политическия и артистичния хайлайф, приятелите и всички фенове, които участваха на концерта. Лили Иванова имаше концепция за това събитие - реши дали ще се оправи, дали е почтено за нея, потегли уверена да осъществя тази своя концепция и с екипа ни доведохме всичко до финала, който съпреживяхме на 19 май. Това е тя – визия за нещата, тактика, ясни правила, дисциплинираност, извънредно високо равнище на придирчивост първо към нея самата, по-късно и към всички останали и професионализъм до най-дребния подробност.

 

Често нейните условия се схващат по различен метод. Ще ви опиша и занимателен, само че индикативен щрих от работата ни в Народния спектакъл. На една от следващите срещи с екипа на театъра седмици преди концерта аз желаех да прегледам гримьорните, с цел да се осведомявам от какво имат потребност за деня на концерта. В този миг дама от Народния спектакъл се обърна пред всички на срещата и сподели: „ Няма потребност, аз знам всички искания на Лили Иванова… “ На този коментар отвърнах, че „ Лили Иванова няма искания, има условия – от типа на гримьорните за екипа й, до представянето на творчеството й на сцената! “

 

В България всеки счита, че да имаш условия те прави „ надут “ или „ се правиш на някого “. Не! За да се работи професионално всеки би трябвало да има условия. Това демонстрира първо почитание към себе си и след това към работата на всеки различен в екипа ти.


- Всъщност каква е повода Лили Иванова да пожелае да направи този мини-концерт, който се оказа с такова голямо значение и влияние?


- Срещите с публиката в София в последните 4-5 години постоянно се случват в големи зали – Зала 1 на НДК, зала „ Арена Армеец “. Лили Иванова реши, че е пристигнал моментът за по-интимен контакт с публиката, от едно по-различно прекарване на песните. Залата на Народния спектакъл способства за особеното чувство, както на екипа ни, по този начин и на гостите – церемониалност и в същото време примирение пред този храм на духа и знак на културата ни.


- Кое провокира най-голямото ѝ неспокойствие към това събитие от нейния музикален календар?


- Вълненията към всяко събитие са едни и същи. Дали ще се оправи, по какъв начин ще я одобри публиката. Колкото и необичайно да звучи Лили Иванова се вълнува преди всеки концерт от това дали публиката ще съпреживее песните й, дали ще успее да допре душата на всеки в залата. Тя е доста прочувствен човек и това са нещата, които същински я вълнуват.

 

Винаги след концерт, в първите секунди още в кулисите пита своите музиканти: „ Как се оправих? “ и им се извинява, в случай че е сбъркала някъде под мощната страст, която я обзема на сцената.

 

И до ден сегашен, да вземем за пример, тя не е попитала какъв е финансовият резултат от концерта, това не я вълнува. За нея е значимо да се е разплатила с всички и да е спокойна, че всеки е получил заслужен хонорар. Тя държи нейните музиканти да са високо платени и да се усещат удобно по време на концертите ѝ. А както тя споделя шеговито: „ Ако остане нещо и за певицата е добре, в случай че не – здраве да е! “ Аз съм извънредно впечатлен и благополучен, че работя с Лили Иванова и тя е тъкмо подобен създател. Това да не броиш всеки ден какъв брой билета си продал и да не пресмяташ авансово какъв брой ще спечелиш, дава голям ентусиазъм на душата към същинското творчество, което не позволява битовизма и бакалските сметки да го унищожават.


- И в този момент да се спрем на “Моят персонален дневник ”. Защо Лили реши да ни допусне в този собствен съкровен свят на мисли, сентенции и изстрадани истини?


- Лили Иванова е човек, който доста проучва всичко към нея. Тя не е безразлична за насладите и болките на хората освен в България, само че и в света. Ние, да вземем за пример, сме отменяли подготовка, защото Лили Иванова беше смутена от протичащото се при последните трусове в Турция. Това същински я развълнува и сподели, че не може да пее, в миг, в който толкоз хора са починали. Това не е поза или тъй като по този начин се чака, тъй като не беше обществена изява, а подготовка. Но все пак, тя го е усетила по този метод. Няма по какъв начин вътрешният свят на толкоз сензитивен и внимателен човек да не е изпълнен с мисли по всевъзможни тематики. Слава Богу, тя ги е записвала усърдно, преписвала е цитати, които я вълнуват от хилядите книги, които е прочела. И в един ден, подкрепена от екипа ни, тя се осмели да издаде тези мисли, с цел да усетят феновете ѝ, какъв е вътрешния й свят. И съумя да го направи, тъй като книгата вълнува доста!


- Хора, които към този момент са прочели книгата, ми споделят изненадата си, че са видели Лили Иванова  в човешка светлина – не облика от пиедестала на славата, а земния човек. Има ли потребност Лили от това разбиране?


- Почитателите ѝ имаха потребност да видят още един слой от нейната психика, с цел да изградят цялостен и компактен облик на своята Лили Иванова. Нейният съвсем иконичен облик в българската просвета постоянно е идеализиран в посока на това, че тъй като е Лили Иванова, при нея всичко се случва елементарно и „ на готово “. Но истината е друга. Тя всекидневно се сблъсква с компликации.

 

От най-прозаичните – злоба и ненавист, до професионални компликации със повишени неведнъж възнаграждения за всевъзможни услуги, до бойкотиране на продажби на билети от касиерки, през главозамайване на композитори. Всеки ден пред нея стои някакъв проблем, който би трябвало да реши сама.

 

Представяте ли си, че даже се пробваха да откраднат част от цветята, които ѝ бяха поднесени след концерта в Народния театър… И това бяха хора, които познаваме от доста години и на които вярвахме безусловно, тъкмо те се пробваха да изнесат скритом част от цветята… Лили Иванова се сблъсква с отчаяние и изменничества всекидневно!


- Когато реши да издаде този дневник, имаше ли терзания Лили Иванова, че може да не бъда разбрана вярно?


- Именно увереността, че би трябвало да показа на феновете си и тази страна от душевността си, я стимулира да издаде дневниците си. Да, Лили Иванова постоянно не е разбирана вярно в доста от своите жестове и действия към избрани персони. Но това е проблем на самите тях. Тя не търпи неуважително отношение от хора, на които е посочила своето почитание, внимание и поддръжка през годините. За нея неуважението към творчеството ѝ е миг, който може да прекъсне връзките ѝ с някой, като решенията й са дефинитивни.


- Николай, ти си най-близкият човек до Лили Иванова. Как се работи с нея в този смъртоносен темп, който тя задава?


- С Лили Иванова се работи извънредно елементарно и тъкмо. Тя в никакъв случай не мрънка, не демонстрира ненужни искания. Изключително уважителна е към всеки, с който освен работи, само че и поддържа връзка въобще. А по отношение на ритъма на работа – това е фантазия за всеки в нашата сфера, да работиш с най-големия експерт в своята област в България.

 

Когато започнахме да работим дружно тя ми сподели “ Виж какво, в този момент, когато си толкоз покрай мен, злобата и завистта, която ме съпътстват, наред с голямата любов на публиката, ще се трансферират и към теб! “ Тогава не осъзнавах какво тъкмо ми е споделила, само че в този момент към този момент го чувствам. Това в действителност е нейният живот – изпълнен с любов и ненавист.


- Какво я вълнува в този момент най-вече? Знам, че след всяка осъществена цел-мечта идва идната. И тя е...?
- „ Спреш ли на едно място – изгубен си! “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР