С какви финанси ще посрещне България 2023 г.? Това коментира

...
С какви финанси ще посрещне България 2023 г.? Това коментира
Коментари Харесай

Чобанов зове политиците да не се заиграват с бюджета. Иде рецесия

С какви финанси ще посрещне България 2023 година? Това разяснява Петър Чобанов, ръководител на комисията по бюджет и финанси, пред БТВ.

" Това, с което ще посрещнем 2023 година, са всички ограничения, които бяха подхванати през настоящата година. В това число и нарастване на пенсиите и някои други приходи ", сподели Чобанов.
-->
Той напомни, че минималната работна заплата беше направена през 2022 година 710 лева " Всеки 10 лв. нарастване на МРЗ са 50 млн. в допълнение в бюджета ", предизвести финансистът. 

" Това, което е значимо, е, че има освен доста обществени потребности. На бизнеса е необходим постоянен кабинет, който да носи отговорност ", посочи той.

" За използването на европейската мярка за МРЗ има 2-годишиен интервал /б.ред. тя би трябвало да е половината от междинната за страната/. Трябва да се види стопанската система дали може да си го разреши. Прогнозите на Европейска комисия са с доста невисок напредък - едвам 1,1%, като ние сме трети по напредък в Европейски Съюз. Икономиката навлиза в криза. Може да са нужни стратегии за отбрана на заетостта ", предизвести Чобанов. 

Той уточни, че постоянен кабинет би трябвало да реши дали ще има спомагателни обществени ограничения. Предупреждението е -  водете разговор, направете кабинет и помогнете на хората в рецесията, сподели Петър Чобанов.

" До 31 октомври служебният кабинет внесе план за удължение на бюджета. Служебният кабинет няма по какъв начин да одобри отговорността от наследството на предходните ръководещи от Политическа партия, което е за 11 милиарда недостиг и всяка последваща година нов дълг по 16 милиарда лв.. За нас е значимо да има постоянен кабинет, а не бюджетът да се трансформира в предизборна битка ", съобщи ръководителят на бюджетната комисия.

Той разяснява и обезщетенията поради скъпата сила. 

" Това, за което приканват межодународните финансови институции, е, че ограниченията за помощи за сила би трябвало да бъдат таргетирани ". 

За поевтиняването на горивата - допустимо е те да поевтинеят, това ще се случи когато настъпи криза. " Движение за права и свободи също счита да предложи вид за поевтиняване на горивата. Предстои съвещание на групата за това ", заяви Чобанов. 

Ще изпуснем ли периода 1 януари 2024 за влизане в еврозоната поради неналичието на бюджет?

" А допустимо ли е поради 6,6% недостиг и 11 милиарда лв. дълг да изпунем еврозоната? ", отговори Чобанов, като засяга какво ще се случи, в случай че служебният кабинет внесе бюджет със заложени в него порлитики на кабинета " Петков ".

" Трябва да се види по какъв начин да се разрешат рецесиите ", сподели още Чобанов.

" В Движение за права и свободи има явен механизъм за приемане на решения. Ние ще подкрепим кабинет с ясни ограничения и небосвод на деяние. Не е въпросът единствено ГЕРБ какво предлага. Важно е съответните оферти да бъдат разисквани в разговор и да се направи рамката по какъв начин да изглежда антикризисната стратегия. Все още това не се е случило. Ние сме отворени за разговор, когато се стигне до това, ще го създадем добросъвестно, с цел да се сформира постоянен кабинет. 

Позицията на Движение за права и свободи е ясна от няколко Народното събрание насам - да не се позволяват рецидиви от предишното. Да се възвърне разговорът сред институциите и ние работим в тази посока. Такива бяха и думите на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, посочи Чобанов. 

Ние сме склонни да подкрепим това, за което се разберем, без значение кой е вносителят, в случай че това е за благосъстоянието на хората. 16-те ограничения на Политическа партия би трябвало да са част от обща рамка за деяние на обещано държавно управление ", безапелационен е Чобанов.

За промени в Конституцията за орязване на пълномощията на основния прокурор - " Още в предходния парламент ние внесохме предложение за такава смяна, само че не се стигна до разглеждането й. Ние сме подготвени да влезем в ръководство, което взема решение проблемите на хората, което ще е антикризисно първоначално, а след това да влезе в ръководство на развиването. 

Готови сме да подкерпим такова ръководство. Първо са значими целите, за които се разберем. После би трябвало да се анмери формулата. По-важно е да водим разговор, да разпишем целите с тяхното финансиране и времеви небосвод.

За третия мандат - президентът има задоволително разсъдък, с цел да го даде на тази политическа мощ, която ще се постарае да сформира кабинет. Това би трябвало да се очертае при водене на диалози в Народното събрание и действителен разговор ", сподели още Петър Чобанов. 

Той изясни, че удължаването на бюджета за 2022 г. е един авариен, избавителен вид. " Това е краткотраен вид, който ще работи до момента в който постоянният кабинет сформира бюджет. Това ще даде сигурност на хората, че ще продължи нарастването на някои приходи - в общините, в учебните заведения, в университетите, пенсиите ".

Петър Чобанов разяснява и абсурда в Народния спектакъл. " Велислава Кръстева бе подложена на гонение и дискриминация поради това, че е обвързвана с Движение за права и свободи. Това е невиждано ", сподели Чобанов. " За мен е неясно за какво би трябвало да бъде преследвана поради политическите си убеждения. Къде е написано, че това е неразрешено? Това е сбъркана визия ", уточни депутатът. " В момента сме в задънена улица и заради сходни прояви ", безапелационен е Чобанов.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР