С глава, заровена в традиционното използване на въглищата, и отлагайки

...
С глава, заровена в традиционното използване на въглищата, и отлагайки
Коментари Харесай

Общи приказки и нищо на масата: България рискува да изпадне от европейската въглищна конверсия

С глава, заровена в обичайното потребление на въглищата, и отлагайки до последно вземането не просто на непопулярни, а и на каквито и да било решения, България е на ръба да изпадне от въглищната преработка на Европа. Съвсем действителна е заплахата страната да не може да се възползва изцяло от големите благоприятни условия на европейско, заемно и частно финансиране.

Година ще стане откогато Европейска комисия разгласи така наречен Зелена договорка на Европейски Съюз за за климатичен неутралитет на общността до 2050 година. Вярно, в последните седмици вървят интензивно триалозите сред Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа за междинната цел до 2030 година и към момента не е ясно дали тя ще е за орязване на парниковите газови с 55 на 100, както предложи Европейска комисия, или с 60 %, както упорства Екологичен потенциал. Вярно е също по този начин, че климатичното законодателство на Европейски Съюз още се приготвя. Но България трагично изостава и с подготовката на съответни проекти за трансформацията на въглищните райони, и с визията си. Такава стана ясно, че " с екоцелите до 2030 година

Много приказки, малко дейности

Министерството на енергетиката разчита на консултанта, който Еврокомисията ще финансира с 500 хиляди евро, с цел да помогне за правенето на териториалните проекти за смяна в районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил, където са най-замърсяващите сега въглищни мощности. Консултантът ще има една година да структурира тези проекти с съответни планове, които, в случай че не бъдат включени, нямат късмет за сериозното еврофинансиране. По така наречен Фонд за обективен преход България има обезпечени близо 700 млн. евро, а по Фонда за възобновяване и резистентност – до към 1.2 милиарда евро.

За самите планове обаче все още се приказва прекомерно общо, а срещите с бизнеса, от който се чака да дойдат съответни хрумвания, са прекомерно малко, споделиха пред Mediapool представители от сектора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР