С две изложби ще бъде отбелязани заслугите към съвременното българско

...
С две изложби ще бъде отбелязани заслугите към съвременното българско
Коментари Харесай

Гауденц Б. Руф - меценатите си отиват, но следите остават

С две изложения ще бъде маркирани заслугите към актуалното българско изкуство на швейцарския посланик Гауденц Б. Руф. Това са FINALE в изложба " Структура " и Thank you Mr. Ruf! в изложба Credo Bonum.

Участниците на FINALE са подбрани на конкурсен принцип - изискването е те да са български художници, без значение от това дали живеят в страната или в чужбина и да са на възраст до 40 година От 68 оферти журито е селектирало 10, които ще могат да бъдат видени в изложба " Структура " до 11 декември. Това е и последното издание на премията " Гауденц Б. Руф ".

Изложбата Thank you Mr. Ruf!, чието разкриване е през днешния ден в 18.30 в изложба Credo Bonum, отдава чест на един човек, свързал живота си с българското изкуство през последните 25 години. В нелеки за страната времена Руф построява мостове на българските актьори към международната сцена. В изложбата, която ще продължи до 24 ноември, се включват 65 художници.

 Леда Ванева,
© Галерия "Структура "

Леда Ванева, " Тънки бели линийки " от изложбата FINALE

В края на 90-те години на XX век Руф е дипломат на Швейцария в България. Като ценител и колекционер на модерно изкуство, той трансформира резиденцията си в изложба. Нещо, за което и до през днешния ден си спомня с усмивка.

" И в тази резиденция, както във всяка друга, достъпът беше стеснен. За да влезеш, трябваше да имаш покана или да покажеш паспорта си, с цел да те пуснат ", описа Руф през " Дневник ". " Нещо невероятно, когато става дума за изкуство, за събития от този жанр. Тогава артистите, техните другари и роднините им влизаха гладко в резиденцията. Е, събитията нямаше по какъв начин да продължат повече от 3-4 дни, тъй като след това използвахме резиденцията за други цели ", продължи той.

Колекционер и филантроп, Руф оставя диря в изкуството на всички места, където обитава, без значение дали това е Етиопия, Сърбия, Латвия или България. Няколко години след пенсионирането си през 2007 година той открива премията " Гауденц Б. Руф ", чиято цел е да подтиква и разпространява български художествени достижения в региона на образните изкуства и да прави забележими представителите на младите генерации. До 2011 година премията има един победител, а от 2012 година със средствата от нея се поддържа основаването на български творби. Само за интервала до 2011 година над 500 актьори са кандидатствали за премията, от които 79 са били номинирания за нея.

 Стела Василева, Упражнение (детайл) от изложбата FINALE
© изложба "Структура "

Стела Василева, Упражнение (детайл) от изложбата FINALE

" Основният проблем, който стои пред българското модерно изкуство, е, че липсва среда ", изясни Руф пред " Дневник ". Той акцентира, че публиката е прекомерно дребна и множеството българи като че ли въобще не знаят за съществуването на този тип изкуство. Допълнителни спънки за него са липсването на финансиране, на държавна поддръжка, както и отсъствието на колекционери. " Малко са колекционерите, подготвени да рискуват със модерно изкуство. Все отново те влагат парите и чакат възвръщаемост ", посочи той.

Сега Руф се отдръпва от актуалното българско изкуство, само че единствено в ролята си на филантроп. Наградата " Гауденц Б. Руф " остава в историята, само че швейцарецът няма никакво желание да прекъсне връзката си с България. " За цялото това време се сприятелих с толкоз доста хора, че това просто е невероятно ", сподели той.

Руф осъзнава, че оставя голямо празно пространство с отдръпването си. Но се надява, че е дал образец и други след него ще поемат щафетата и ще стартират да поддържат по-активно актуалното българско изкуство.

През идната седмица " Дневник " ще разгласява изявление с Гауденц Руф.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР