Комисарят на Българския павилион на 60-то Биенале на изкуствата д-р

...
Комисарят на Българския павилион на 60-то Биенале на изкуствата д-р
Коментари Харесай

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова - на специална среща с Папа Франциск във Венеция

Комисарят на Българския павилион на 60-то Биенале на изкуствата доктор Надежда Джакова беше измежду малцината особено поканена от Ватикана да се срещне с Папа Франциск при неговото посещаване на най-големия конгрес за модерно изкуство. Тя беше съпроводена от единия от създателите на плана " Съседите " - Лилия Топузова, лекар по история и откривател на комунистическите режими.

Това е исторически миг за римокатолическия свят, тъй като папа Франциск е първият папа, посетил Венецианското биенале. Това е и първото му излизане отвън Рим след септември предходната година и се следи с голям интерес. Както оповестява Ватиканският дикастер за просвета и обучение, визитата на папата е еднодневна и включва както разглеждане на интернационална галерия на изкуството La Biennale di Venezia 2024, по този начин и посещаване в павилиона на Светия трон и изложбата в някогашния манастир, в този момент женски затвор - " Джудека " (Giudecca), намиращ против българския павилион.

Озаглавен „ С моите очи ", павилионът на Ватикана е отдаден на тематиката за човешките права и хората, живеещи в периферията на обществото. Кураторите Киара Паризи и Бруно Расин са поканили 10 разнообразни художници, които в творбите си преглеждат ежедневния живот на пандизчиите.

Инсталацията се стреми да притегли вниманието на света към пренебрегнатите, по една или друга причина, и в същото време да насърчи културния разговор. Павилионът на Светия трон приканва фена да одобри думите на папа Франциск безусловно, защото той кани всеки да огледа другите непосредствено в очите, надниквайки оттатък обществения им статус, с цел да се срещне с тяхната човещина.

Визитата „ ясно показва желанието на Църквата да консолидира плодотворен и непосредствен разговор със света на изкуството и културата ", споделя Киара Паризи, представена от Агенция Франс Прес.

Папа Франциск предложения на среща създатели, чийто работи са в изследователското поле на правата на индивида. Инсталацията на Красимира Буцева, Джулиан Шехирян и Лилия Топузова интерпретира тематиката за посткомунистическата памет. „ Съседите " изследва премълчаните мемоари на оживели от политическо принуждение от времето на социализма в България от 1945 до 1989 година Използвайки открити предмети, видео и звуков дизайн, инсталацията предава историите на тези, които са претърпели българските лагери и затвори.

Тази среща е голямо самопризнание за България и Българския павилион, на който имам достойнството да съм комисар, споделя доктор Надежда Джакова и добавя: " Съседите " дава изказ на невидимите, анонимните, маргинализираните. Проектът пресъздава загатна, придава му компактност, облик и тон, запечатващ се в паметта на фена. Нека забележим и чуем тези истории, тъй като властническите режими от предишното заплашват и бъдещето ни. "

" Изкуството е град-убежище за човечност. Град, който не се подчинява на правилото на насилието и дискриминирането, с цел да сътвори форми на човешка принадлежност, способни да различаване, в това число, отбрана и прегръщане на всеки ", бяха думите, с които папа Франциск се обърна към артистите събрани в църквата " Ла Мадалена " на пандиза " Джудека ". Папа прикани всички да си показват свят, в който никое човешко създание не се счита за чужд. " Светът има потребност от актьори. Художниците са част от света, само че са призвани да го надвишават ", насочи обръщение той.

Венецианското биенале на изкуствата през 2024 година носи заглавието „ Чужденци на всички места " и ще бъде отворено от 20 април до 24 ноември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР