СподелиМона Лиза може да бъде преместена в собствена изложбена зала.

...
СподелиМона Лиза може да бъде преместена в собствена изложбена зала.
Коментари Харесай

Мона Лиза може да се сдобие с нов дом

Сподели
Мона Лиза може да бъде преместена в лична изложбена зала. Това ще даде по-добро преживяване на хилядите гости, които всекидневно идват да я видят, съобщи шефът на Лувъра Лорънс де Карс.

Подобен ход би дал на посетителите по-добро преживяване, сподели Лоранс де Кар пред телевизионния оператор France Inter и добави:

„ Винаги е разочароващо, когато не съумеете да предоставите на посетителите допустимо най-хубавото преживяване и не сбъднете упованията им. Това е казусът с Мона Лиза. Струва ми се належащо и по-добро решение “.

Много от посетителите посещават Лувъра единствено поради фамозната картина. Над 20 000 души дневно, си вършат селфита пред нея.

Припомняме, че ненапълно известността на картината се дължи на огромния брой закононарушения и офанзиви, осъществени против нея в последните 100 години.

През 1911 година „ Мона Лиза “ е открадната и открита едвам след две години.

„ Мона Лиза “ се намира зад защитно стъкло от 1956 година, когато платното е атакувано със сярна киселина, което нанася обилни вреди по творбата.

През 1974 година, до момента в който картината гостува в Токио, жена в инвалидна количка я напръсква с алена багра в символ на митинг против труднодостъпния музей, в който е изложена.

През 2005 година тя е сложена в кутия с спомагателна отбрана, която управлява температурата и влажността.

През 2009 година съветски екскурзиант пробва да залее Джокондата с чай.

През 2022 година деятел хвърли торта по картината, призовавайки хората „ да мислят за Земята “.

Мона Лиза беше цел на протестиращи еколози през януари тази година. Те хвърлиха чорба по портрета, призовавайки за „ здравословна и устойчива храна “. Картината, за благополучие, остана неповредена.

Мона Лиза или Джокондата – „ радостната жена “ е нарисувана с маслени бои върху дъска от топола през XVI век от Леонардо да Винчи и е една от най-известните картини в западната история на изкуството. Малко други картини са толкоз известни и репродуцирани. Картината е благосъстоятелност на френското държавно управление и се съхранява в Лувъра в Париж. На картината е изобразена жена, която гледа към фена със „ загадъчна усмивка “.

Сега „ Мона Лиза “ се намира в най-просторната зала на Лувъра, тъкмо против най-голямата картина в музея – „ Сватбата в Кана “ на Паоло Веронезе. Близо до картината на Да Винчи са платната на огромните венециански майстори от 16-и век.

Открит през 1793 година, Лувърът е най-посещаваният музей в света. През 2022 година сбирката му, която заема 86 хиляди кв. м, е прегледана от 7,2 млн. души, което е донесло на музея 76,5 млн. евро. През 2023 година броят на посетителите е бил 8,9 милиона. Очаква броят на посетителите на нарасне в интервала на осъществяване на Олимпийските и Паралимпийските игри в Париж през това лято.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР