Когато говорим за здравословно хранене, има определени групи вещества, които

...
Когато говорим за здравословно хранене, има определени групи вещества, които
Коментари Харесай

Как въглехидратите ни правят по-малко привлекателни

Когато приказваме за здравословно хранене, има избрани групи субстанции, които се опитваме да заобикаляме, а въглехидратите сигурно са измежду тях. Оказва се, че тяхната консумация в по-големи количества може да има отрицателен резултат освен върху здравословното ни положение, само че и върху метода, по който изглеждаме.
Прочетете още
Според изследване на учени от френския университет в Монпелие, има връзка сред приема на рафинирани въглехидрати и това по какъв начин ни възприемат близките. В него вземат участие дами и мъже, като част от тях получават закуска с високо наличие на рафинирани въглехидрати, която покачва равнищата на кръвната им захар, а останалите закусват храни с невисок гликемичен показател.

В хода на опита участниците са помолени да правят оценка до каква степен привлекателни са останалите въз основата на фотография на лицата им, направена два часа след закуската. И по този начин се открива, че тези, които са приели рафинирани въглехидрати, са избрани като по-малко привлекателни спрямо тези, които за закусили основно мазнини и протеини.

 Снимка 662321

Тази взаимозависимост се вижда както при мъжете, по този начин и при дамите. Това кара учените да заключат, че ежедневният избор с какво да се храним оказва пряко влияние освен на физическото ни положение, само че и на метода, по който изглеждаме и по който хората към нас ни възприемат и правят оценка.

Отдавна има научни доказателства, че потреблението на рафинирани въглехидрати оказва влияние върху половите хормони, а оттова и на това до каква степен женствени или мъжествени сме. Но това е по-скоро дългосрочен резултат, който няма по какъв начин да бъде на разположение в границите на едвам два часа след въпросното хранене.

И тук учените изясняват, че отрицателното въздействие върху външния ни тип от въпросните макронутриенти се дължи на една друга тяхна специфичност - вършат ни по-податливи към задържането на вода. А това е причина за по-подпухнал тип на лицето, който несъмнено не е прелъстителен в очите на близките. Но и това е резултат, който се вижда по-скоро при постоянната консумация на рафинирани въглехидрати.

 Снимка 662318

По-вероятната причина за моменталния резултат върху визията е хипогликемията. Когато ядем бял самун да вземем за пример, тялото ни бързо го разгражда до захари, което води и до бързо повишение на равнищата на кръвна захар. Тогава панкреасът освобождава инсулин, с цел да може клетките да всмукват захарта и да я трансфорат в сила, изяснява Yahoo Life.

А този скок на инсулина води до спад на кръвната захар, надлежно и до понижаване на равнищата на сила. И това незабавно се изписва върху лицето ни и поради понижения приток на кръв към кожата, която наподобява по-бледа, а самите ние - някак изтощени и болнави.

Затова е значимо постоянно да внимаваме с въглехидратите, тяхната форма и количество. Те се срещат и в плодовете, и в зеленчуците, само че техните рафинирани форми са небогати на хранителна стойност и не ни носят никакви изгоди, а единствено вреди, както излиза наяве за следващ път, написа lifestyle.bg.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР