Разузнавателната служба на Южна Корея разследва съобщения, че Северна Корея

...
Разузнавателната служба на Южна Корея разследва съобщения, че Северна Корея
Коментари Харесай

Северна Корея е заподозряна в изпращането на оръжия от 70-те години в Русия

Разузнавателната работа на Южна Корея проверява известия, че Северна Корея е изпратила на Русия муниции с десетилетна отминалост, с цел да ги употребява против украинските сили.

(Във видеото: Северна Корея е изстреляла няколко управляеми ракети)

Южнокорейските медии цитират Националната разследваща работа на Сеул, която в неделя съобщи, че " проучва в детайли съответните условия и продължава да следи цялостното военно съдействие сред Северна Корея и Русия ".

Изявлението е разследване от откритите предходната година от украински фотограф снаряди с номера и корейски надписи, които подсказват, че става дума за 122-милиметрови снаряди, създадени през 70-те години на предишния век.

Във войната си с Украйна, която продължава към този момент трета година, Русия разчита доста на артилерията, изключително на оръжия, които изстрелват 152 и 122-милиметрови муниции. Въпреки че се счита, че съветските фабрики изпомпват артилерийски снаряди с бързи темпове, през последните месеци търсенето постоянно надхвърляше предлагането.

Съединените щати, Южна Корея и други страни упрекнаха Северна Корея, че доставя на Русия муниции, с цел да запълни този дефицит, само че Москва и Пхенян отхвърлиха обвиняванията.

През януари основаната във Англия проверяваща организация Conflict Armament Research разпознава измежду отломките в Харков, Украйна, нещо, което съгласно нея е севернокорейска ракета. Освен това украинските военни настояват, че севернокорейски ракети са ранили над 70 души и са умъртвили най-малко две дузини.

Севернокорейското посолство в Пекин и съветското външно министерство не са дали отговор към този миг на запитванията на Newsweek за коментар, изпратени по електронната поща.

Южнокорейският министър на защитата Шин Уон-сик съобщи през февруари, че Северна Корея е изпратила в Русия към 6700 контейнера, които евентуално съдържат до 3 милиона 152-милиметрови артилерийски снаряди.

От предишното лято анализатори наблюдават съветски товарни кораби, които се движат " на мрачно " с изключени транспондери за установяване на местоположението им. Сателитни фотоси демонстрираха, че те са приели контейнери с хипотетични оръжейни колета в севернокорейски пристанища.

Руските кораби са упрекнати в контрабанда на пречистен нефт в Северна Корея в нарушаване на ограничаването от 500 000 барела, наложено от Организация на обединените нации, с цел да се ограничи създаването на нуклеарни оръжия от Пхенян.

Само през март тези съветски доставки са надхвърлили 165 000 барела, съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби по-рано този месец.

В допълнение към спечелването на благоразположението на Москва севернокорейският водач Ким Чен-ун може да извлече изгоди от предаването на остарели муниции. Но върховен офицер от украинското разузнаване съобщи по-рано тази година, че половината от севернокорейските снаряди, изпратени в Русия, са бракувани.

Този петък Ким е следил тестовото изстрелване на осъвременена многоцелева ракетна установка, оповестиха севернокорейските държавни медии, като това е последният от поредицата проби, продължаващи от месеци, до момента в който страната се стреми да модернизира военните си качества.

Пхенян и Москва също по този начин обществено укрепват връзките си в дипломатически проект.

През март Русия, която е един от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, наложи несъгласие на подновяването на експертната група, която в продължение на съвсем две десетилетия следи за спазването на глобите, свързани с стратегиите за балистични ракети и нуклеарни оръжия на Северна Корея.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР