Каравана за хотдог, принцеси и бира, която стои на централната

...
Каравана за хотдог, принцеси и бира, която стои на централната
Коментари Харесай

Как се поставя каравана за хотдог на централната алея в Лаута? Собственици и кмет в спор за законност

Каравана за хотдог, принцеси и бира, която стои на централната алея на парк Лаута, би трябвало да бъде отстранена. Разрешителното й не е било възобновено от районния кмет на „ Тракия ” Георги Гатев заради работата й в прорез с наредбата, както и новите схеми, които се приготвят в парка. Собствениците обаче считат, че това е принуда, като решението на кмета е незаконосъобразно.
Прочетете още
Съдържателите на обекта са Димитър Симеонов и Ваня Симеонова. Последната е юрист, която през последните  години се включи в политиката, като бе кандидат-депутат от коалиция „ Левицата ”.

Те изпратиха известие до медиите, като проведоха и подписка в интернет в отбрана на караваната. По създание сигналът и петицията е поради обстоятелството, че комерсиалния обект е част от МГИ „ Дом за бездомните животни ”. Те изясняват, че с персонални средства от бакшиша или дарени дребни суми от клиенти, притежателят на караванката оказва помощ на идеята в помощ за бездомните четириноги.

 „ Благодарение на самодейността в кв. „ Тракия ” се сложиха 21 къщички за бездомни кучета и котета, бяха платени стотици левове за лекуването на доста бездомни животни, а други откриха стопани и ДОМ. Тогавашният кмет г- н Константин Димитров, понастоящем към този момент кмет на  Пловдив, поддържа идеята, което донесе известност и на квартала. Днес обаче се оказа, че пречим на някого! Завидя ли ни някой, че работим и се трепем в мраз и зной за залъка си, от който заделяме  за бездомните - не знам, само че през днешния ден актуалният кмет на регион „ Тракия ” в Пловдив, отхвърли да възобнови разрешителното за работа на караванката. Мотивът на отхвърли е че паркът не бил за комерсиална активност! В него обаче има още два търговски обекта в съседство, караванката за италиански сладолед и тази за пиците, които обаче остават. Законът още веднъж се ползва изборно на " ваши " и " наши " и не всички сме равни пред него! ”, пишат притежателите.

Те пишат, че са получили писмото с отвод 10 май, а в същия ден към този момент са били заредили стока заради това са решили да отворят на 11 май, с цел да не я изхвърлят. В същия ден са били тествани от Общинския инспекторат, като очакват  огромна санкция, която евентуално ще надвиши приходите на караваната. 

„ Полученият отвод за издаване на позволение за комерсиална активност на караваната е освен неочакван, само че то е напълно незаконосъобразен и погрешен.  Мотивът бележит в него е голословен, защото обособяването на нови търговски зони в бъдещето, по никакъв метод не трансформира правно регламентираната активност на караваната към сегашния миг.  От чисто правна позиция не са налице законодателни промени в цитираните наредби, които да постановат промени в нормативните условия към преместваемите обекти ”, съобщи Ваня Симеонова.

Кметът на регион „ Тракия ” Георги Гатев обаче съобщи, че той е отказал разрешителното за караваната, която е за " търговия със здравословни храни " точно поради спазването на закона. Той изясни, че тя е стояла там нелегално отвън регламентираното време, а и е обслужвана в прорез с нормативната уредба.

„ Преди месец имахме писмо от прокуратурата, която изиска да се създадат инспекции на всички преместваеми обекти в града, употребени като стационарни. Това значи, че обект, който е мобилен би трябвало да стои на въпросното място, а след края на работния ден да бъде отстранен от съдържателите.  Този обект стои там 24/7, видно в прорез с Наредбата ”, съобщи Георги Гатев.  Той добави, че също така е взето решение за правене на нова схеми за слагане на търговски обекти в региона.  Самата каравана също не стояла на отреденото й място, като тя била 10-15 метра в страни по незнайни аргументи и затруднява обслужването на ел табло, което е зад нея.

„ По-големият проблем обаче е различен – караваната е сложена в зона, която няма достъп за коли. Собствениците й непрекъснато влизат в парка с персоналните си коли и обслужват обекта. Отделно, с цел да го вкарват и изкарват оттова заран и вечер, те още веднъж би трябвало да нарушават възбраната за влизането на коли в парк „ Лаута ”. За мен е неприемливо коли да влизат в парковите пространства и да минават около децата, които са пуснати от своите родители да играят. След няколко месеца се навършват 10 години от трагичния случай с дребния Паоло от Стара Загора, който бе прегазен точно в парк от автомобил.  За мен би трябвало да се лимитират колите във всички паркови зони в Пловдив ”, съобщи Гатев. На въпрос за какво не престават да работят другите два обекта наоколо до караваната, той съобщи:

„ Двата визирани обекти – каравана за сладолед и бързо хранене се намират в уличната регулация на ул. „ Георги Данчов ”,  до които имат транспортен достъп. Това е видно и от картите и документите ”, съобщи Гатев.  Той добави, че не е пращал искане за инспекция към Общинския инспекторат, а евентуално това се дължи на изявленията в обществените мрежи, които притежателите на обекта са пуснали в същия ден.

Относно самодейността МГИ „ Дом за бездомните животни ” той съобщи, че регион „ Тракия ” ще продължи да бъде неин сътрудник, като той също ще подари средства за идеята.





 

 

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР