Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е готов да обсъди

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е готов да обсъди
Коментари Харесай

Politico: Макрон готов да използва френски ядрени бойни глави срещу заплахи от Русия

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е подготвен да разиска потреблението на френски нуклеарни бойни глави като част от „ надеждна европейска отбрана “ против закани от Руската федерация, написа Politico. 

 

„ Аз съм за разкриване на тази полемика, която би трябвало да включва противоракетна защита, пукотевица на далечни дистанции, нуклеарни оръжия за тези, които ги имат или които имат американски нуклеарни оръжия на своя територия. Франция ще резервира своята специфичност, само че е подготвена да направи по-голям принос към защитата на европейската земя “, сподели Макрон в изявление за районната медийна пресгрупа „ The Ebra “. Изданието напомня, че Франция, която има към 300 нуклеарни бойни глави, е единствената нуклеарна мощ в Европейски Съюз.

Politico отбелязва, че в последно време френският президент заема все по-твърда позиция по отношение на Русия заради обстоятелството, че страната е почнала пълномащабно навлизане в Украйна. В същото време това не е първият път, когато Макрон афишира, че предлага да употребява нуклеарните оръжия на Франция за отбрана на Европейски Съюз. Той загатна това за първи път през 2020 година, когато прикани за „ стратегически разговор “ по отношение на „ ролята на нуклеарното въздържане на Франция за груповата сигурност на Европа “. Така той се опита да стартира полемика по този въпрос с Германия, която разполага американски нуклеарни оръжия на своя територия. По-късно Франция повтори тази позиция през 2022 година

 

Засега Германия не е дала отговор на предлагането на Еманюел Макрон. През януари обаче водачът на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) и член на баварската партия ХСС Манфред Вебер сподели пред Politico, че Европа би трябвало да „ одобри предлагането на Макрон “ заради основаването на „ европейско измерение на нуклеарната отбрана като дълготрайна цел “.

По-рано полският президент Анджей Дуда съобщи, че страната му е подготвена да разположи нуклеарно оръжие на своя територия, в случай че е належащо. Той акцентира, че към този момент е разговарял за това със Съединени американски щати. „ Не укривам обстоятелството, че когато бях запитан за това, Русия от ден на ден милитаризира региона на Кьонигсберг, в случай че има такова решение на нашите съдружници да се разположат на наша територия нуклеарни оръжия като част от нуклеарен продан, с цел да укрепим сигурността на източния фланг на НАТО, ние сме подготвени за това “, увери Дуда.

Известно е, че Руската федерация е преместила тактически нуклеарни оръжия на територията на Беларус, по-близо до страните-членки на НАТО. Така съветският деспот Владимир Путин заплашва с по-широка военна борба с Алианса поради поддръжката за Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР