Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във войната

...
Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във войната
Коментари Харесай

Вучевич изрази подкрепа за Украйна, но не се ангажира със санкции срещу Москва

Сръбският министър председател Милош Вучевич изрази поддръжка за Украйна във войната ѝ против Русия след среща с външния министър Дмитро Кулеба, само че не се ангажира със наказания против Москва, оповестява " Ройтерс ".

Сърбия неведнъж е осъждала нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година, само че отводът ѝ да се причисли към интернационалните наказания утежни връзките ѝ с Киев.

Двудневното посещаване на Кулеба в Белград с първата дама Олена Зеленска е първата му аудиенция в Сърбия от началото на войната.

" Сърбия се ангажира да зачита интернационалното право и териториалната целокупност на страните членки на Организация на обединените нации, в това число Украйна. Ние сме отворени за другарски полемики по всички въпроси и на всички равнища ", увери Вучевич.

Президентът популист на Сърбия Александър Вучич се пробва да откри баланс сред кандидатурата на страната за Европейския съюз и обичайните връзки с Русия и Китай.

Подкрепата за Русия измежду сръбското население е мощна и е резултат от исторически, религиозни, политически и военни връзки. Проруско наличие се популяризира необятно в обществените медии.

Белград признава Украйна в нейната целокупност, в това число териториите, окупирани от съветските сили. На собствен ред Киев отхвърля да признае независимостта на Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

От 2022 година насам Сърбия одобри украински бежанци, изпрати филантропична помощ на Украйна и даде обещание да я поддържа в нейните старания за следвоенно възобновяване.

На конференция за психологично здраве в Белград Зеленска уточни, че 77% от украинците изпитват душевен стрес поради войната.

" Нашата работа е да осигурим потомство спечелили, освен на бойното поле, само че и на бойното поле за личното ни психическо благоденствие ", акцентира тя на събитието, на което беше хазаин дружно с първата дама на Сърбия Тамара Вучич.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР