С 56 гласа за и един въздържал се Столичният общински

...
С 56 гласа за и един въздържал се Столичният общински
Коментари Харесай

София разреши рилска вода да премине през ВиК-мрежата към Перник

С 56 гласа " за " и един " въздържал се " Столичният общински съвет позволи преноса на вода през София към бедстващия Перник. Всички политически групи поддържаха спешния проект на държавното управление с разнообразни претекстове. За " Демократична България " само " филантропичната злополука, в която са сложени 100 хиляди сънародници " ги задължи да гласоподават " за ". Групата на Българска социалистическа партия съобщи, че още от първия ден на оповестяването на спешния проект е изразила, че ще го поддържа.

Бонев: ГЕРБ да заплати градежа на водопровода Мало Бучино-Перник

Борис Бонев също изрази съпричастност към Перник, само че означи, че цялата отговорност за би трябвало да се носи от ГЕРБ. " И то освен за Перник, а и в случай че нещо се случи в София. Гласуваме " за ", тъй като сме хора и би трябвало да помогнем ", аргументира позицията си той.

Според него рецесията не е водна, а политическа – на ръководството на страната. Тя към този момент ще коства 25-30 милиона лв., само че се прецизира, че парите били държавни, а не общински. Тези милиони също са дадени от данъкоплатците, с цел да се реши рецесията, основана от ГЕРБ.

" Предлагам тези 30 милиона лв. ГЕРБ да ги заплати с партийната си дотация. Защото когато говорите за страната, за държавни пари – това сме ние, които си плащаме налозите. Само че не ние носим отговорност за това ръководство на водните запаси на страната ", съобщи Бонев.

Предложението на Бонев беше оценено като предизборно за идните парламентарни избори през 2021 година от съветниците от ГЕРБ.

Методи Лалов от " Демократична България " уточни, че обсъжданията отчет за спешния проект няма писмената поддръжка на нито един държавен орган. Има писмо-искане от трима министри (на стопанската система, на районното развиване и на околната среда и водите) и толкоз. Всичко в проекта е фокусирано към " Софийска вода ", само че тя не е държавен орган, подсети той.

Сидеров гласоподава " въздържал се "

Въздържал се гласоподава единствен Волен Сидеров от " Атака ". Неговият мотив е, че всички държавни средства, които ще се провиснал на Столична община против единодушието й за транспорт на вода за Перник, щели да са в услуга на частния концесионер " Софийска вода ".

" Софийска вода " ще печели от държавното финансиране във ВиК-мрежата на София ", означи той.

Оказа се, че предизвестието на хидроинженера Грети Стефанова, консултант от " Демократична България " на вчерашната полемика в комисиите по отчета, че водата на язовир " Огняново " е радиоактивна, не е било голословно. Тома Белев сподели, че и в този момент в уеб страницата на община Елин Пелин е маркирано, че в тези води е открито Бета-лъчение.

По-късно и кметът Йорданка Фандъкова посочи, че когато е предложила на държавното управление София да има като авариен водоизточник този язовир, " съм поръчала да стартират изследвания. Безотговорно е да се твърди, че на следващия ден ще се включи вода от " Огняново " във водопреносната мрежа на София ", съобщи тя.

На упреците на Българска социалистическа партия, че нейното име и автограф не стоят под този отчет, което било необичайно, Фандъкова отговори, че ще подпише съглашението с трите министерства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР