С 500 лева се увеличава основната заплата на учителите, които

...
С 500 лева се увеличава основната заплата на учителите, които
Коментари Харесай

Дават с 500 лв. повече на учителите, работещи с уязвими групи

С 500 лв. се усилва главната заплата на учителите, които желаят да работят с възпитаници от уязвими обществени групи. Така Министерството на образованието желае да стимулира преподавателите.
Програмата започва още през май тази година, само че тогава заплащането беше 300 лв. върху главната заплата. Сега, с изключение на 500-те лв., МОН ще дава и 200 лв. за наем. Ще покрива и транспортните разноски, в случай че учителят пътува от едно обитаемо място до друго.
Програмата може да включи 330 учители от цялата страна. Досега утвърдените са 183-ма. Възможност да се включат имат още близо 150 учители, споделя bTV.
Албена Стоянова е преподавател от 27 години в началното учебно заведение в Роман. Не крие, че тя и сътрудниците ѝ влагат доста повече старания, с цел да работят с деца от небогати фамилии и от малцинствата.
Според нея финансовият тласък от 500 лв. за учители, работещи в проблематични учебни заведения, е изцяло подобаващ.
„ В реализацията на тази стратегия виждам опция да се запълнят празнотите в системата - да вземем за пример учители по биология, физика и астрономия. Ще даде опция на учители да придобият спомагателна подготовка, и то изцяло гратис ”, счита Албена Стоянова.
Ето за какво огромна част от учителите в Роман считат да аплайват по програмата. Засега обаче едвам четирима учители от цялата страна са показали интерес, тъй като модулът изисква учителят да се реалокира в безпаричен регион.
Желаещите учители могат да подават документи до 10 дни от издание на изменението на програмата.
Бюджетът на програмата е 1,7 млн. лв., а срокът за осъществяване е 3 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР