С 32 гласа за Столичният общински съвет прие проектобюджета на

...
С 32 гласа за Столичният общински съвет прие проектобюджета на
Коментари Харесай

Бюджетът на Фандъкова беше приет с гласовете на ВМРО и "Атака"

С 32 гласа " за " Столичният общински съвет одобри проектобюджета на кмета Йорданка Фандъкова за 2020 година Мнозинството бе от съветниците на ГЕРБ-СДС, на " Патриоти за София " и Волен Сидеров. Гласовете срещу бяха 26 - от групите на " Демократична България ", на Българска социалистическа партия и самостоятелният Борис Бонев. Трима съветници отсъстваха от гласуването - един от ГЕРБ и двама от демократичната общественост.

Бюджетът на София е в размер на 1.729 милиарда лв., разгласи Фандъкова, което е с 21 милиона по-малко от предходната година. Сега плануваните лични доходи на общината ще са 789 милиона лв., което е с 64.4 милиона повече от предходния бюджет, акцентира тя.

" Поставили сме си реалистична цел да съберем съвсем 41 милиона лв. повече от налози и 23 милиона лв. повече от ръководство на общинската благосъстоятелност и такси ", разгласи Фандъкова.

Като два стратегически целта на София бяха обрисувани кварталите и екологията. Повече пари за инфраструктурата в кварталите - улици, тротоари, детски градини и учебни заведения, само че и за по-добър градски превоз, изреди кметът. Вторият приоритет е на първо място подобряването на качеството на атмосферния въздух в столицата. За постигането на тези цели са ориентирани 80 % от бюджета, увери Фандъкова и 95% от капиталовата стратегия на общината за 2020 година

" 12 милиона лв. повече за ремонт на квартални улици, включително и директното финансиране на ремонтните стратегии на районните кметове по техни оферти. Припомням, че за стратегиите на кметовете отделяме непосредствено 20 милиона лв., като половината пари ще получат като непосредствено финансиране, а с другата половина ще бъдат изпълнени стратегии, които те следва да предложат и предадат в най-скоро време ", посочи Фандъкова.

Капиталовата стратегия ще е в размер на 479 милиона лв., което е с близо 200 милиона лв. по-малко от предизборната 2019 година, отвърна Борис Бонев.

" Това значи 30% по-малко пари за улици и тротоари, за паркове, за градски превоз и подземна инфраструктура ", акцентира той.

Остра рецензия към проектобюджета насочи Владислав Панев, съпредседател на Зелено придвижване и на групата на " Демократична България ". Той не вижда нито един приоритет от програмата на обединяването да е влезнал в бюджета на Фандъкова.

" Виждаме още от същото, което София получава за следващ мандат. В бюджет 2020 липсват действителни цели - сякаш оповестената като такава цифровизация получи място в бюджета единствено часове преди днешното разискване и то след неколкократни настоявания на " Демократична България ", акцентира Панев.

Гражданите на София не получиха смислени причини нито за повишението на два локални налога, нито за механичното повишение на парите за разчистване на града.

В бюджета липсват 24-те региона и визия за развиването им, както и пояснение за какво огромна част от желаните от тях средства не са включени в бюджета.

Столична община би трябвало да предприеме дейни ограничения с цел да си реши приходната част на бюджета и да обезпечи по-добра събираемост. Панев прикани за повече доходи от общинските сдружения и за по-смело и действително налагане на наказания на всички извършители.

" А не да подвигат налозите. Иначе през идния декември отново ще се желае повдигане на налозите ", означи той.

" Демократична България " предложи да се дават ваучери в размер на 300 лв. месечно на родители, чието дете не е включено в общинските ясли и детски градини. Тази мярка ще е краткотрайна, до момента в който се построят нужния брой такива заведения, изясни Панев.

" Това е следизборен бюджет, без упоритости, без да е извърнат към хората ", разяснява Калоян Паргов, ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР