С 3.5 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели

...
С 3.5 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели
Коментари Харесай

С 3.5 млн. лв. ще се финансират проекти за заетост на хора с увреждания

С 3.5 млн. лева ще се финансират планове на работодатели за откриване на нови работни места и възстановяване на изискванията на труд за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст през 2021 година Средствата се обезпечават по Националната стратегия за претовареност на хора с увреждания на Министерството на труда и обществената политика.

Работодателите могат да получат до 10 000 лева за обезпечаване на достъп до настоящи или нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Със същата сума ще се финансират оферти за пригаждане на съществуващи работни места и за съоръжение на нови работни места за хора трайни увреждания в трудоспособна възраст. За подготовка и преквалификация на един служащ с увреждане работодателите могат да получат до 1000 лева Кандидатите могат да подадат документи в Агенцията за хората с увреждания (АХУ) до 15 април.

По различен план ще се обезпечават до 20 000 лева за осъществяване на планове на хора с увреждания, които желаят да започват независим бизнес . С тези средства те ще могат да финансират капиталовите си разноски, строително-ремонтни работи, оборудването на работните места, образованието на личния състав и притежателя и покриването на стартовия капитал. Кандидатите би трябвало да са с 50 и над 50% понижена работоспособност и да не вземат участие като притежатели или съдружници в друга компания. Проектни оферти би трябвало да бъдат изпратени до 25 февруари в Агенцията за хората с увреждания.

АХУ ще финансира и планове на предприятия със обществена и стопанска устременост, чиято цел е да подобрят изискванията на труд. Техният фокус би трябвало да бъде върху софтуерно възобновяване на оборудването, въвеждането на нови технологии и разкриването на нови работни места. Тези със обществена устременост могат да получат до 40 000 лева, като крайният период за подаване на предложенията е 19 март. За планове със стопанска устременост се кандидатства до 29 март, а оптималният размер на дотацията е 80 000 лева

Агенцията за хора с увреждания афишира и конкурс за финансиране на планове за основаване на Центрове за предпазена претовареност . В него могат да вземат участие профилирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, трудово-лечебни бази, както и всяка организация на хора с увреждания, записана по настоящото законодателство. Всеки Център за предпазена претовареност би трябвало да обезпечава условия за основаване на трудови умения и привички на най-малко 15 лица с голям брой трайни увреждания, дружно с даването на най-малък пакет от лични подкрепящи услуги. Одобрените претенденти ще получат до 300 000 лева за основаване на Център за предпазена претовареност. Крайният период за подаване на планове е 5 април.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР