С 20% за седмица са се увеличили случаите на маймунска

...
С 20% за седмица са се увеличили случаите на маймунска
Коментари Харесай

Скок на случаите на маймунска шарка по света -

С 20% за седмица са се нараснали случаите на маймунска шарка в международен мащаб. За това предизвести генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус на конференция на организацията.

Заразата към този момент е записана в 92 страни. Най-много заболели има в Европа, Съединени американски щати и Латинска Америка.

В средата на юли СЗО обяви маймунската шарка за световна опасност за публичното здраве. Това е най-високата степен на предизвестие от страна на организацията, а повода е забележителното повишаване на броя на новите случаи, наклонност, която се задържа.

У нас беше регистриран четвърти случай на болестта. Заболелият е 23-годишен мъж, завърнал се неотдавна от Италия.

Предвид необятното разпространяване на маймунската шарка Гебрейесус предизвести да се пазят бременните дами и дребните деца, защото заразяването при тях може да има съдбовни последствия.

В сряда беше оповестено предизвестие, защото могат да прихванат болестта. 

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предизвиква от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на болестта главно се срещаха в страни от Централна и Западна Африка.

От 2022 година случаи на маймунска вариола се оповестяват от страни, за които болестта не е особено, без да са налице данни за пътешестване на инфектираните до ендемични страни. В Европа, Северна Америка и други елементи на света заболяването се популяризира най-малко от месец май.

Още за маймунската шарка и какви са признаците ѝ

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР