Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е против

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е против
Коментари Харесай

Русия отрече твърденията на САЩ, че планира разполагане на ядрени оръжия в космоса

Руският президент Владимир Путин съобщи, че страната му е срещу разполагането на нуклеарни оръжия в космоса, а неговият министър на защитата изрично отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че Русия създава нуклеарен капацитет за космоса. 

Неназован източник, осведомен по въпроса, съобщи пред Ройтерс предходната седмица в Съединени американски щати, че Вашингтон разполага с нови разследващи данни, свързани с съветския нуклеарен капацитет и опитите за създаване на галактическо оръжие.

" Нашата позиция е ясна и транспарантна: постоянно сме били изрично срещу и в този момент сме срещу разполагането на нуклеарни оръжия в космоса ", сподели Путин на своя министър на защитата Сергей Шойгу.

" Настояваме освен да се съблюдават всички съглашения, които съществуват в тази област, само че и предложихме неведнъж да се ускори тази взаимна работа ", сподели Путин.

Той добави, че дейностите на Русия в космоса не се разграничават от тези на други страни, в това число на Съединени американски щати.

Американски източници са изказвали съмнение, че Русия разполага с някакъв нов капацитет в космоса, само че с малко детайлности и без да се огласяват доказателства.

Вестник " Ню Йорк таймс " заяви, че американското разузнаване е обвързвано с опитите на Русия да създаде галактическо антисателитно нуклеарно оръжие.

Коментирайки изказванието, Шойгу съобщи, че няма проекти като описаните от неидентифицираните източници в Съединени американски щати.

" На първо място няма такива планове – за нуклеарни оръжия в космоса. Второ, Съединени американски щати знаят, че такова нещо не съществува “, сподели Шойгу на Путин.

Той упрекна Белия дом, че се пробва да сплаши американските законодатели, с цел да провиснал повече средства за Украйна, като част от проекта на Вашингтон да нанесе на Русия “стратегическо проваляне “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР