Руският президент Владимир Путин предаде на Църквата най-известната руска икона

...
Руският президент Владимир Путин предаде на Църквата най-известната руска икона
Коментари Харесай

Путин предаде най-известната руска икона – Троицата

Руският президент Владимир Путин съобщи на Църквата най-известната съветска икона – Троицата на Андрей Рубльов, оповестиха от Московската патриаршия.

Предаването на най-известната творба на Рубльов на Руската православна черква става, откакто нейният извънредно авторитетен глава патриарх Кирил поддържа решението на Путин да изпрати войски в Украйна и прикани вярващите да поддържат нашествието, съобщи Агенция Франс Прес.

В изказване на Московската патриаршия се споделя, че Путин е взел решението да съобщи иконата „ в отговор на многочислените молби на православните вярващи “.

Смята се, че шедьовърът е бил нарисуван за сегашната Троицка лавра на свети Сергий, намираща се в град Сергиев Посад край Москва.

След болшевишката гражданска война от 1917 година иконата е пренесена в Третяковската изложба през 1929 година

Тя напуща музея единствено няколко пъти, в това число по време на Втората международна война, когато е евакуирана на безвредно място.

През 2022 година средновековната икона пътува назад към Троицката лавра на Свети Сергий за религиозни тържества.

Този ход беше неодобрен от специалисти по изкуство, които обявиха, че творбата на изкуството би трябвало да се съхранява в Третяковската изложба, където може да бъде непокътнато по подобаващ метод.

От Московската патриаршия оповестиха, че иконата ще бъде изложена в продължение на една година в катедралата „ Христос Спасител “ в Москва, след което ще се върне в историческия манастир в Сергиев Посад.

В неделя от Ермитажа оповестиха, че различен съветски манастир ще получи мемориалния комплекс на гроба на Александър Невски, феодален княз и народен воин.

След военните неуспехи на Русия в Украйна управляващите в Москва се пробваха да показват военната акция в набожен проект. Десетки православни свещеници бяха изпратени на фронта, с цел да поддържат съветските войски.

В проповед през септември предходната година патриарх Кирил съобщи, че гибелта в Украйна „ измива всички грехове “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР