Руският президент Владимир Путин отрече обвиненията, че въоръжените му сили

...
Руският президент Владимир Путин отрече обвиненията, че въоръжените му сили
Коментари Харесай

Русия твърди, че ще гарантира мирен износ на украинско зърно

Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиняванията, че въоръжените му сили блокират украинския експорт на зърно през Черно море. Той сподели в изявление за съветската държавна телевизия в петък, че държавното управление му ще „ подсигурява “ мирното прекосяване на корабите, напускащи пристанищата.

Путин упрекна Украйна за обстановката, като сподели, че Киев е минирал Черно море и потопил кораби, като по този метод е попречил на износа. Украйна минира териториите си в Черно море, откакто Русия стартира солидна, непровокирана инвазия по земя и въздух на 24 февруари. Тогава породиха опасения, че Русия може да опита да употребява флота си, с цел да превземе основното черноморско пристанище Одеса.

„ Вече доста пъти съм казвал на всички наши сътрудници: дано разчистят мините и натоварените със зърно кораби да изоставен пристанищата. Ние подсигуряваме тяхното спокойно прекосяване в интернационалните води без никакви проблеми “, сподели Путин.

Той твърди, че Русия няма да се възползва от разчистените води, с цел да "извършва каквито и да е офанзиви против Украйна по море ".

Русия също отхвърляше, че ще нападне Украйна в продължение на месеци преди 24 февруари. Москва към момента отхвърля, че е почнала война, и упорства да се употребява изразът "специална военна интервенция ".

Коментарите на Путин идват след срещата му с президента на Сенегал Маки Сол, който е и актуалният началник на Африканския съюз. Те разискаха възходящите цени на храните.

Африка е мощно подвластна от доставките на зърно от Русия и Украйна и спирания на доставките могат да доведат до обшествено неодобрение.

Скокът на цените на храните след спора към този момент оказва напън върху африканските държавни управления и в някои страни води до митинги. На фона на изолираност от Запада Путин се стреми да построи връзките си с африканските страни, доста от които имат мощни исторически връзки с Москва от времето на Съветския съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР