Руският посланик у нас беше категоричен, че не се подготвя

...
Руският посланик у нас беше категоричен, че не се подготвя
Коментари Харесай

Н. Пр. Митрофанова: Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. България не е мишена

Руският дипломат у нас беше безапелационен, че не се приготвя война.

Русия счита за неприемлива даже мисълта за война с Украйна.

Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова с извънреден коментар пред NOVA за ескалацията на напрежението и информациите, че страната се готви да нападне Украйна.

„ Прекият въпрос е обвързван с нервността, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по секрети пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент към този момент сподели, че не вижда никаква опасност, секретарят на съвета по сигурността на Украйна счита, че няма заплаха. Но все пак Съединени американски щати и Англия, на първо място НАТО, интензивно въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е извънредно небезопасно за в бъдеще”, изясни тя.

По думите на Митрофанова някой се пробва да предизвика, в случай че не война, то някакви военни дейности, след което може да има „ доста съществени санкции”.

„ Русия счита за неприемлива даже мисълта за война с Украйна. Бих желала да обясня на жителите на България, че не става въпрос въобще за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се употребява като претекст за напъване на ситуацията и в случай че разгледате историята – и вие, и европейците отлично знаете, че Украйна и Грузия бяха една алена линия за съветската федерация, след която последва този отговор”, разяснява още тя.

„ Важно е да се сложи главният въпрос – защо ни е на нас Украйна? За какво ни би трябвало да стартираме война против Украйна? Какъв е смисълът? Какви задания ще решим с тази война? Никакви задания не решаваме. Украйна е наш комшия. Ние би трябвало да живеем спокойно с тях. Какво може да стане съгласно мен през днешния ден? Може да стане някаква провокация. Провокация във връзка с Донецка и Луганска република”, добави Митрофанова.

Ние организираме учения, тъй като се опасяваме от провокации от Украйна и НАТО. Русия в никакъв случай не е била срещу участието на Украйна в Европейски Съюз, само че сме срещу участието й в НАТО. Това е една проява на мощ, с цел да се успокоят тези, които биха желали да предизвикат ", сподели посланик номер 1 на Русия у нас..

Тя удостовери, че и за Русия Донецката и Логанската републики са част от територията на Украйна.

Според нея допустима провокация са дейности против Донбас. " Защо се доставя там смъртоносно оръжие - с цел да се стрелят едни други ли? Там има хора, които не се подчиняват на държавното управление. В това виждам заплаха. Виждам решението в спазването на Минските съглашения ", сподели Митрофанова.

Тя напомни събития отпреди години, които съгласно нея са свързани с днешната обстановка.

" Ще се върна към източниците на днешната рецесия, за която предупреждавахме още през 90-те години. През 1994 година бе признато решение за приемането в НАТО на някогашните руски републики и страните от Източния блок. Още тогава Бил Клинтън сподели, че това може да се трансформира в сбъднато знамение. След 2000 година ние ясно определихме границите на разширението на НАТО - Украйна, Грузия. От тогава НАТО се придвижи с хиляди километри. Пренебрегнаха споразуменията. Сега се възнамерява визитата на министъра на защитата и външните работи на Англия в Русия. Предстои среща с Блинкен. Но тези неща ще продължат да стоят на масата за договаряния.

Вярвам, че решението е в дипломацията ", сподели Митрофанова.

На въпрос за какво бе поискано връщане на границите на НАТО от 1987 година и значи ли това излизане от Алианса на България и Румъния, Митрофанова отговори:

" Искам да поясня какво значи връщането към границите - не става въпрос страните, които са влезнали през 1997 година, да излязат от НАТО, а за извеждане на стратегическите оръжиа и базите. Не става въпрос България или Румъния да изоставен НАТО, това е ваше суверенно право ", уточни Нейно превъзходителство.

А става ли въпрос в България да няма американски бойци?

" Става въпрос за разполагане на стратегическо оръжие и бази - такива неща няма в Бългалрия. Вашето държавно управление доста вярно не се пробва да играе на тези игри.

Всякакви военни бази, които заплашват нашата стгратегическа сигурност, към този момент са цели. Затова не трябва да се изправяме един против различен. Затова се сюрпризирам, като слушам такава реторика от благоденстващи страни в Европа.

Ако в България бъдат ситуирани овенни бази и стратегически оръжия, тогава Русия ще реагира. България не е цел ", безапелационна е Митрофанвова.

Възможно ли е Русия да остави България без газ?

" Русия постоянно е била един сигурен външнотърговски снабдител. Ако приказваме като цяло за казуса -, да си спомним " Северен поток 2 " - като не го пуска, Европа сама се санкционира. За Русия това не е проблем - като не желае да го пусне, ще насочим нашите потоци на Изток.

Втечненият газ е доста по-скъп и американците не са надеждни доставцичи. Трябва да се мисли съществено за това. Европа да мисли ", уточни Митрофанова.

Тя разяснява и вероятните наказания, които Европейски Съюз може да наложи на Русия: " Санкциите постоянно са нещо неприятно. Но тези, с които в този момент заплашва Европа, са удар по стопанската система и финансовите пазари по целия свят и всички ще пострадат. Трябва добре да се обмисли ".

Предстоят договаряния сред България и " Газпром " - зависят ли те от реакцията на България към Русия сега?

" Не бих отхвърлила напълно такова разглеждане на въпроса. Сега ситуацията е безпределно нажежена. В друга обстановка бих споделила - не, това са договаряния сред независими компании. Но в този момент не мога да го кажа твърдо. Газпром постоянно се е озовавал на настояванията на България ".

Митрофанова съобщи, че не приема облика на Русия като агресор. " Ние сме изгубили 27 млн. жители във войната. Аз съм родена в Сталинград. Децата си играеха в пясъка и там имаше гилзи. Ние в никакъв случай няма първи да стартираме войнва. А да бъдат изгонени дипломати - какво ще се реши с това? Ще напомня песента по стихове на Евгени Евтушенко - " Искат ли руснаците война ".

Аз съм дипломат в България от съвсем година. На процедура не съм се срещала с вашите политически партии. България и Русия имат обща история. Това е основният инфлуенсър в нашите връзки. Ние доста надълбоко сме свързани. Дори при някои недружески действия от последните години, никой в Русия не би споделил: България е наш зложелател.

Трябва да се придържаме към тези връзки. А останалото се взема решение на масата на договаряния - с чаша положително вино ", заключи дипломат Митрофанова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР