Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на Руската църква

...
Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на Руската църква
Коментари Харесай

Москва изпраща нов предстоятел, за да отвори Руската църква в София

Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на Руската черква в София, излиза наяве от известие на уеб страницата на Московската патриаршия. Уверението за това е обещано на българския патриарх Неофит персонално от московския патриарх. В писмото на Кирил е отправена и молба за оказване на подпомагане на новия предстоятел и свещенослужителите в храма.

Българските свещеници, благословени персонално от патриарх Неофит да служат в храма, обясниха за " По света и у нас ", че са осведомени с позицията и чакат в идващите дни църквата да отвори.

В писмото си московският патриарх показва убеденост, че " политическите сили, зад които стои врагът на човешкия жанр, няма да съумеят да разрушат вековните връзки, които са в основата на съдействието на Руската и Българската православни църкви ".

" Предстоятелят на Руската православна черква е уведомил българския патриарх Неофит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, с цел да бъдат отворени вратите на храм. " Св. Николай " допустимо най-скоро ", се споделя в позицията на Руската черква.

В отговора си съветският патриарх дефинира дейностите на българските управляващи, които депортираха митрополит Васиян и още двама чиновници на Подворието на Руската православна черква в София, като вражески и неправдив акт. И добавя, че цялата отговорност за прекратяването на активността на Подворието лежи на хората, взели решението за депортацията.

В същото време главата на Руската православна черква показва съчувствието си към жителите на София, които не могат да посещават Руската черква и да се молят на гроба на Свети Серафим, който е заровен там. В писмото се насочва молба да се окаже подпомагане на новия предстоятел на Подворието при идването му в София.

Негово Светейшество Патриархът окачестви дейностите на българските държавни органи като вражески и неправдив акт във връзка с подворието на Руската православна черква, наблягайки непрекъснатата подготвеност на Московската патриаршия да продължи да спомага на представителя на Българския патриарх в Москва.

В писмото предстоятелят на Руската православна черква отбелязва, че решението на българските управляващи е невиждано в актуалната история и показва надълбоко страдание от потреблението на унизителни и дискриминационни ограничения против духовниците с очевидната цел да накърнят другарските връзки сред братските нации и църкви сестри.

На 21 септември Руската черква " Николай Мирликийски " в София беше затворена, откакто предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама съветски свещеници бяха експулсирани от България по съмнения в шпионаж.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на парцела - документите в Агенцията по вписванията и Държавната организация " Архиви " демонстрират, че това е съветското посолство. От Министерството на правораздаването обаче излязоха с позиция, че е нужна задълбочена инспекция. Пред Българска национална телевизия нотариусът, изповядал договорката, съобщи, че при прехвърлянето е възложен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата стартира следствие на случая. 

  " Недопустимо е съветската страна в лицето на дипломат Митрофанова да затваря черква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна черква. Това е каноническо безчинство и може би би трябвало да се вземат държавни ограничения ", пък написа през днешния ден в своята Фейсбук страница правосъдният министър Атанас Славов във връзка със затварянето на храма " Св. Николай Мирликийски ". 

 

Инфо: dir.bg

Тагове: Москва предстоятел Руската църква София РПЦ Патриарх Кирил
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР