Руският крайцер Москва“ потъна миналата седмица в Черно море -

...
Руският крайцер Москва“ потъна миналата седмица в Черно море -
Коментари Харесай

Къде са децата ни?, питат родители на моряци от Москва. Кремъл: Няма да ви кажем

Руският крайцер „ Москва “ потъна предходната седмица в Черно море - на 14 април. Кремъл твърди, че почти 500-те моряци на борда са били евакуирани в точния момент. Семействата на членове на екипажа обаче описват, че с крайцера изчезват и следите на техните близки, служили на борда. И питат управляващите. Получават единствено безмълвие. 

Получават и прям отвод - посредством представителя на Кремъл Дмитрий Песков, представен от " Ал Джазира ". Пред публицисти той отговаря на въпрос за моряците по този начин: " Цялата информация по отношение на случая се дава от Министерството на защитата, ние нямаме право да споделяме нищо. “ Закономерно - Министерството на защитата мълчи. Оттам единствено публикуваха видеозапис, в който главнокомандващият на съветския флот Николай Евменов се среща с моряци, за които се твърди, че са от " Москва ". На срещата обаче са към 100 военнослужещи, а на борда на потъналия транспортен съд е имало около 500 души. Каква е ориста на останалите от екипажа - не е ясно.

Френското публично радио France Inter споделя историята на бащата на един от моряците, опитващ се да получи информация за ориста на сина си след потъването на крайцера, макар формалната версия на управляващите за цялостна евакуация и никакви данни за загинали, ранени, изчезнали.

Комуникацията сред Дмитрий Шкребец и 20-годишният му наследник Игор обаче прекъсва в нощта, когато крайцерът гори - съгласно украинците - тъй като е улучен с две ракети " Нептун ", а съгласно Кремъл - тъй като инцидентно се запалили муниции на борда. И до през днешния ден Дмитрий няма информация за сина си, който е работел като готвач на " Москва ".

Независимият рускоезичен новинарски уебсайт „ Медуза "  37 излезе с обява, че 37 от моряците са починали, а към 100 са ранени. Броят на изчезналите е незнаен.  " Медуза " се позовава на собствен източник, непосредствен до командването на Черно море.

Бащата на Игор е в контакт с още три фамилии, които търсят вести за децата си. Родителите на моряците описват, че не са подложени на непосреден напън от управляващите, само че техните гласове отекват като глас в пустиня. Единствените отговори, които получават, са отговорите на потребителите в обществените мрежи – обвиняващи ги в русофобство.  

„ С други родители на моряци отидохме до лечебните заведения в района и поискахме да получим имената на тези, които са там. Всичко, което ни беше казано е, че няма информация по този въпрос. Няма смъртни случаи, няма ранени... “, споделя бащата на Игор пред France Inter.

Една от майките, с които Дмитрий поддържа връзка, съумява да се свърже със своя наследник. Тя не получава информация коя е болничното заведение, в която е настанено детето й. Момчето отхвърля да приказва, потвърждавайки, че не помни нищо - било е в безсъзнание. 

Tова не са първите сигнали от родители, които алармират, че изказванията на Москва, че екипажът е изцяло евакуиран, са погрешни. Дмийтрий Шкербц описа неотдавна в обществената мрежа VK, че синът му Егор Шкребец, който е наборен боец, е разгласен за липсващ след потъването на крайцера.

„ През нощта на 13 против 14 април се случва покруса - беше обявено, че целият екипаж е евакуиран. Това е неистина! Безсрамна и цинична неистина! Синът ми е наборен боец, и, както ми оповестиха командири на крайцера " Москва ", той не е включен в листата на убитите и ранените, а в листата на изчезналите. Редник, наборен боец, който не е трябвало да взе участие в бойните дейности, е в листата на безследно изчезналите ", споделя Шкербц в обявата си.

Дмитрий изпраща питане до началника на Черноморския флот защо наборниците се оказват ангажирани допустимо най-близо до бойните дейности. Не получава отговор и на този въпрос.  

Бащата отхвърля да приказва повече, споделяйки, че се опасява да не стане жертва на наказателно гонене.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР