Катастрофата с колата на НСО за Кирил Петков, при която

...
Катастрофата с колата на НСО за Кирил Петков, при която
Коментари Харесай

Кой има право на транспорт и охрана от НСО

Катастрофата с колата на НСО за Кирил Петков, при която и беше тежко ранена още една жена, стана мотив за серия рецензии: от скоростта на придвижване на служебния автомобил до това кой има право да употребява профилиран превоз по време на предизборна акция.

Това не е първият случай на пътна акцидент с присъединяване на чиновници на Националната работа за защита.

През 2022 година водач от НСО беше сниман да изпреварва водачи в лимитираното с колчета платно на Кресненското дефиле.

През 2019 година клип показваше по какъв начин джип с пуснати сигнални лампи провокира заплаха от злополука на Автомагистрала " Тракия ", до момента в който избутва нападателно различен автомобил от дясната към лявата лента в претрупан трафик.

През същата 2019 година ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пострада при злополука, при която лек автомобил се удари в кола на НСО край Хитрино. През 2022 година доктор и водач от службата бяха ранени при различен случай с кортежа на президента Румен Радев при влизане в Пловдив.

Въпросът за какво Кирил Петков е употребил специфичен превоз по време на акцията беше издигнат от няколко души - включително Слави Трифонов.

" Той не е нито министър-председател, нито ръководител на Народно събрание, нито президент ", разяснява той часове след злополуката край Аксаково.

Отговорът се намира в Закона за НСО, признат през 2015 година Според член 21, алинея 1, т. 2:
Специализиран превоз в спокойно време се обезпечава на лицата, заемали длъжностите ръководител на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождението им от служба.
Към 17 май 2024 година в тази група попадат:
Цвета Караянчева, Ива Митева, Никола Минчев, Вежди Рашидов, Росен Желязков (като някогашни ръководители на НС);Бойко Борисов, Стефан Янев, Кирил Петков, Гълъб Донев и Николай Денков (като някогашни министър-председатели).
Специализираният превоз от НСО е вид държавна защита, която се поставя по закон, само че се употребява по желание, а не по обвързване - т.е. всеки от изброените нагоре има право да откаже непринудено (като Караянчева и Митева).

През ноември 2022 година по концепция на кабинета на Гълъб Донев беше направена смяна в правилника на НСО, съгласно която началникът на службата, дружно с ръководителя на ДАНС и основния секретар на Министерство на вътрешните работи имат право " от време на време да вземат решение за продължителността " на периода за прилагане на профилирания превоз.

Така или другояче, НСО не може да го лишава преди приключване на законовия период, в случай че самият човек не се е отказал.

Но комисията има друго пълномощие: тя би могла да назначав защита или да усилва равнището на отбрана " при усложнена среда за сигурност ", в това число за някогашните министър председатели.

Бойко Борисов да вземем за пример не употребява длъжностен автомобил от НСО, само че има персонална защита от държавната работа поради хипотетични закани за живота му.

Освен на някогашните министър председатели и ръководители на Народно събрание, автомобил от НСО се поставя и на министрите, членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание, ръководителя на Върховен касационен съд, ръководителя на Върховен административен съд и на кмета на София.

Още откакто беше определен през ноември 2023 година, Васил Терзиев разгласи, че се отхвърля от тази привилегия, както Йорданка Фандъкова преди него.

Зам.-председателят на 49 Народно заседание Кристиан Вигенин, който е и кандидат-депутат и претендент за евродепутат от Българска социалистическа партия, също разгласи, че не употребява профилиран превоз от 9 май насам.
" От първия ден на акцията благодарих на водачите, пожелах им приятна отмора и се качих на персоналния автомобил. Каквото за другите претенденти, такова и за мен. Ако Кирил Петков беше направил същото, вместо да обикаля с пиара си и да прави партийна агитация с държавни пари, може би един човек нямаше да си отиде, а различен да носи виновност цялостен живот ", беше коментарът на Вигенин след тежката злополука на 16 май.
За разлика от всички изброени нагоре - служебният министър председател Димитър Главчев или президентът Румен Радев са длъжни да употребяват всички типове отбрана от НСО, т.е. персонална защита, защита на обекти и мероприятия, както и персонален превоз.

Невъзможността да се откажеш от " обгрижването " на НСО, до момента в който си настоящ държавен или държавен началник, беше една от рецензиите на Кирил Петков против службата в.

Тогава той разказваше, че като министър председател е желал да смени персоналната си защита поради подозрения, че двама от чиновниците го наблюдават, вместо да го пазят. Смяната обаче е отказана от началника на НСО.

" Аз отивам при шефа на НСО и запитвам може ли тези двамата да бъдат заменени с други. Той споделя - не може. Как по този начин не може? Ако до на следващия ден не бъдат заменени, ви желая оставката. И той споделя - не може да ми вземете оставката ", споделяше той пред Диков.

Недоверие към НСО имаше и някогашният основен прокурор Иван Гешев, който сред 2020-2021 година се охраняваше от лично " полуполицейско " звено - прословутото Бюро за отбрана, разформировано след промяната на властта през 2021.

Решението за увеличение или събаряне на степента на защита от време на време " изненадва " неприятно защитаваното политическо лице, изключително в случай че в действителност има информация за опасности за сигурността му.

През 2015 година да вземем за пример НСО се въвлече директно във вътрешния скандал в Движението за права и свободи сред Ахмед Доган и Лютви Местан, по това време ръководител на Движение за права и свободи. Местан беше измежду охраняваните поради закани за живота политици. Гардовете му обаче ненадейно бяха отзовани сега, в който избухна спора сред него и почетния водач.

Въпреки че Доган не заема обществена служба от 2013 година насам, той беше охраняван от НСО още 7 години - до абсурда с Христо Иванов край сарая в " Росенец " през юли 2020. Няколко дни по-късно Ахмед Доган и Делян Пеевски (също защитаван от службата до 2020 г.) сами оповестиха, че се отхвърлят от гардовете си.

Това се случи няколко месеца откакто Движение за права и свободи беше предложило авангардната концепция застрашените лица сами да си заплащат за защитата от НСО по цена на Министерството на финансите - оферта, която беше отхвърлена незабавно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР