СиндикатитеКНСБ и Подкрепа“ са подписали споразумение със съпредседателя на ДПС

...
СиндикатитеКНСБ и Подкрепа“ са подписали споразумение със съпредседателя на ДПС
Коментари Харесай

Пеевски вкара синдикатите в предизборната си кампания насред недоволството на университетите

СиндикатитеКНСБ и „ Подкрепа “ са подписали съглашение със съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски за " гаранции за почтено възнаграждение на труда на работещите в областта на висшето обучение и науката ".

Според пресцентъра на Движение за права и свободи Пеевски е поел ангажимент до края на юни в 50-ото Народно заседание да бъдат подхванати всички нужни дейности за осъществяването на уговорките към висшето обучение като народен приоритет.

От партийното известие не излиза наяве в какво служебно качество Пеевски поема задължения от името на бъдещия състав на Народното събрание, който следва да бъде определен на предварителните избои 9 юни. Не се схваща и за какво синдикатите са се обърнали към него.

Подписи под съглашението са сложили президентът на КНСБ Пламен Димитров, Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “ и ръководителите на браншовите синдикати „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ и „ Подкрепа “, оповестяват от Движение за права и свободи.

В началото на седмицата висшите образователни заведения оповестиха желание да затворят порти в символ на митинг на 20 май.

Причината - дадено, само че неполучено нарастване на заплатите, оповестиха от синдиката в областта на висшето обучение и науката към КНСБ тогава. Към висшите учебни заведения се причислиха и държавани научни институции - Българската академия на науките, Селскостопанската академия и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Впоследствие служебният кабинет разгласи, че отпуска 39 млн. лева, които да отидат за нарастване на заплатите на работещите в държавните университети. Според разпореждане на Министерския съвет от четвъртък нарастването е със задна дата - от 1 януари 2024 година - и с него минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения ще се усили с 290 лева до 2100 лева

Въпросните 39 млн. лв. за нарастване на заплатите от януари в действителност бяха заложени в държавния бюджет за 2024 година, признат в края на предходната година.

Не по този начин обаче стои въпросът с гласуваното през март в допълнение нарастване на заплатите във Висшето обучение. Тогава към този момент беше ясно, че се отива на предварителни парламентарни избори поради несъстоялата се ротация в държавното управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, само че 49-ия парламент одобри промени в Закона за висшето обучение.

Предложиха ги от ГЕРБ и Движение за права и свободи и плануват работната заплата за университетския състав да бъде не по-малка от 180 % от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца от 1 април 2024 година

Асистентите би трябвало да получават 125 % от междинната брутна заплата, а държавните стипендии на докторантите би трябвало да са най-малко 150 на 100 от минималната заплата.

Още до момента в който се приемаше поправката в закона, от ПП-ДБ предизвестиха, че пари за нарастването в държавния бюджет не са планувани и не е ясно от кое място биха пристигнали, в случай че промените бъдат гласувани.

От обединението оповестиха, че поддържат нарастването на заплатите, само че от 1 януари 2025 година, с цел да може то да бъде заложено в новия бюджет и да не се основава риск за общата финансова рамка за тази година. Аргументите не бяха чути и законът беше признат. За осъществяването му са нужни към 150 млн. лева в допълнение.

Парите обаче не стигнаха до университетските преподаватели. Очаква се по-късно през днешния ден да афишират и окончателните си планове дали ще анулират плануваните за идната седмица митинги, след съглашението сред Пеевски и синдикатите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР