Руският историк Юрий Дмитриев, известен с изследванията си за безследно

...
Руският историк Юрий Дмитриев, известен с изследванията си за безследно
Коментари Харесай

Руски историк, проучвал дейността на ГУЛАГ, е арестуван отново

Руският историк Юрий Дмитриев, прочут с проучванията си за безследно изчезналите по време на сталинския гнет, още веднъж е задържан - по-малко от три месеца, откакто бе оправдан от съветски съд по обвинявания в детска порнография. Това заяви неговият юрист Виктор Ануфриев, заяви Франс прес.

Дмитриев е бил задържан в сряда, а през днешния ден арбитър в Северозападна Русия ще постанови мярката му за неотклонение.

Шейсет и двегодишният Дмитриев управлява клона на правозащитната организация " Мемориал " в Карелия, област, която граничи с Финландия. Обвинен, че е правел нецензурен фотоси на осиновената си щерка, което отхвърля, той прекара една година в предварителния арест. В началото на април бе оневинен по това обвиняване, само че приет за отговорен в нелегално владение на оръжия и наказан да остане две години и шест месеца под правосъден контрол.

Друг съд обаче анулира тази присъда и върна делото за преразглеждане. Според юриста на Дмитриев той е задържан още веднъж поради нови показания на бабата на момиченцето.

Поддръжници на Дмитриев твърдяха, че цялото дело е опит на управляващите да сплашат историка, чиито проучвания разрешиха да се хвърли светлина върху тъмни страници от историята на Съюз на съветските социалистически републики, отбелязва Агенция Франс Прес.

За към 30 години Юрий Дмитриев е изготвил лист с 40 000 имена на хора, екзекутирани или депортирани в Карелия по време на сталинския гнет. Той има заслуга и за откриването на един от най-големите всеобщи гробове в района - в Сандармох, където са били разстреляни близо 9000 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР